Donje Ljubinje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Donje Ljubinje je naselje Sredačke župe kod Prizrena.

Naselja su tipično zbijenog tipa. Kroz Donje Ljubinje protiče rijeka Ljubinska bistrica koja nastaje iz Slapske (koja je prepuna vodopada), Duečke i Pobenice.

Historija[uredi | uredi izvor]

U drugoj polovini 18. vijeka stanovništvo Ljubinja primilo je islam. Tokom osmanlijske vladavine mještanima Donjeg Ljubinja je glavno zanimanje bilo stočarstvo. U pomenutom periodu 6-7 domaćinstva su imala 70-150 svojih ovaca. Bilo je 17 katuna (bačila). Bez obzira na velike površine pod livadama (190 hektara) i 542 hektara pod pašnjacima i u ovom selu naglo je počeo opadati interes za stočarstvom u drugoj polovini 20. vijeka.

Pljačke stoke su jedan od od razloga gubljenja interesa za stočarstvom. Za vrijeme Kraljevine Jugoslavije je postavljena žandarmerijska stanica na mjestu zvanom Vardišta kako bi se brzo reagovalo na dolazak pljačkaša (uglavnom iz Albanije). U 20. vijeku veliki broj radno sposobnog stanovništva otišlo je u Grčku, Tursku, Rumuniju i SAD. Do Grčke se putovalo pješice 7-8 dana.

Kao i u ostalim selima Sredačke Župe i ovdje se gladovalo u periodu bugarske okupacije kad su ljudi morali da nabavljaju žito iz Makedonije prelazeći pješke preko Šar-planine. Mnogi su tokom tih zimskih marševa umrli na planini zbog hladnoće u pokušaju da spase svoje porodice od gladi.

U centru sela je stara džamija koja je 1930. godine adaptirana dok je krajem 20. vijeka izgrađena i nova džamija sa minaretom. Godine 1926. otvorena je prva škola koja je radila sve dok nije 1930. izgrađena nova školska zgrada. Godine 1951. je učinjen pokušaj formiranja osmogodišnje škole, ali se od toga ubrzo odustalo. Ipak je 1962. pokrenuta osmogodišnja škola. Savremena zgrada osnovne škole je podignuta na mjestu dotadašnje zgrade osnovne škole.

Geografija[uredi | uredi izvor]

Koordinate

  • Sjeverna geografska širina: 42°08'02.49"
  • Istočna geografska dužina: 20°51'30.00"
  • Nadmorska visina: 880–960 m

Stanovništvo[uredi | uredi izvor]

Ukupno: 3200 [Bošnjaci 100%]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.