Donjecka oblast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Доне́цька о́бласть (ukr)
Доне́цкая о́бласть (rus)
)
Oblast
Zastava
Simbol
Država  Ukrajina
Glavni grad Donjeck, privremeno Kramatorsk
Površina 26,517 km2
Stanovništvo 4,356,392[1] (1. 9. 2013)
Vremenska zona EET (UTC+2)
 - ljeto EEST
Poštanski broj 83000-87999
Pozivni broj +380-62
Kod UA-14
Veb-sajt: dn.gov.ua/ua

Donjecka oblast (ukrajinski: Доне́цька о́бласть; ruski: Доне́цкая о́бласть) je jedna od Oblasti u Ukrajini. Nalazi se u jugoistočnom dijelu Ukrajine i zauzima površinu od 26.517 km2. Sa oko 4,5 miliona stanovnika najnaseljenija je oblast u državi. Administrativni centar oblasti je Donjeck iako je privremeno ta funkcija prebačena u Kramatorsk zbog aktuelne krize u Ukrajini. Historijski gledano, regija je važan dio Donbasa. Do novembra 1961. oblast se zvala Staljinska oblast, dok je Donjeck bio Staljino, u čast bivšem sovjetskom državniku Josifu Staljinu. Kao dio procesa destalinizacije, grad je preimenovan prema rijeci Severski Donjec u sadašnji naziv.

Oblast je poznata po visokom stepenu urbanizacije Donjecka čime nastaje urbano područje Donjeck-Makiivka kao i područje Horlivka-Yenakieve. Često se ovaj dio Ukrajine povezuje s rudarskom industrijom.

7. aprila 2014. godine, nakon pripajanja Krima Rusiji, ruski militanti su zauzeli administrativnu zgradu u Donjeckoj oblasti. Nakon organiziranja nepriznatog referendumom 11. maja 2014. proglasili su nezavisnost od Ukrajine. Nakon toga, započeo je rat u regiji Donbas. Nakon što je Donjeck pao u ruke pobunjenika, administracioni centar je iz Donjecka prebačen prvo u Mariupol, a kasnije i u Kramatorsk.

Geografija

Donjecka oblast se nalazi u jugoistočnoj Ukrajini. Zauzima površinu od 26.517 km2 što je 4,4% ukupne površine Ukrajine. Graniči s Dnjipropetrovskom i Zaporiškom oblasti na jugozapadu, Harkivskom oblast na sjeveru, Luganskom oblast na sjeveroistoku kao i s ruskom Rostovskom oblasti na istoku. Oblast na jugu izlazi na Azovsko more.

Oblast se prostire u pravcu sjever-jug dužinom od oko 270 km a u pravcu istok-zapada dužinom od 190 km.

Državni historijsko-arhitektonski rezervat se nalazi u blizini grada Svjatogorska sa Svjatogorskom lavrom koja je bila nominovana za Sedam čuda Ukrajine.

Reference

  1. ^ "State Statistics Committee of Ukraine". Arhivirano s originala, 15. 9. 2002. Pristupljeno 1. 7. 2019.

Vanjski linkovi