Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku
Zvanični naziv: State Hospital for Scotland
and Northern Ireland
Država: Ujedinjeno Kraljevstvo
Konstitutivna zemlja: Škotska
Oblast vijeća: South Lanarkshire
Adresa: Carstairs
Lanark
ML11 8RP
Telefon: ++44 (0) 155 584-02-93
Sajt: http://www.tsh.scot.nhs.uk
E-mail: info@tsh.scot.nhs.uk

Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku (State Hospital for Scotland and Northern Ireland), zvanično Državna bolnica (State Hospital), također nazvana i Bolnica Carstairs (Carstairs Hospital) je psihijatrijska bolnica koja pruža njegu i tretman u uslovima visoke sigurnosti za oko 240 pacijenata iz Škotske i Sjeverne Irske koji trebaju biti zatvoreni u uslovima specijalne sigurnosti koje jedino može pružiti Državna bolnica. Bolnica se nalazi blizu sela Carstairs u Škotskoj.

Bolnicom upravlja State Hospitals Board za Škotsku koji je javno tijelo odgovorno Prvom ministru Škotske kroz Direktorat škotske vlade za zdravlje i dobrobit (Scottish Government Health and Wellbeing Directorate). Oni su specijalni Health Board, dio NHS Scotland i jedina bolnica svoje vrste u Škotskoj.

Bord i bolnica imaju preko 600 zaposlenih.

Njihov cilj je ,,da pomognu pacijentima da se dovoljno oporave od bolesti da bi bili u mogućnosti da budu transportovani u bolnice bliže njihovim domovima. Gdje to nije moguće, pokušavamo im pomoći da se izbore sa nedostatcima i žive normalno."

Posle bijega Roberta Monea i Thomasa McCullocha na dan Svetog Andrije 1976. tokom koga su ubijeni pacijent, sestra i policajac, bolnica je uvela alarm. Alarm se aktivira ako neki pacijent pobjegne da bi upozorio ljude u blizini, uključujući i obližnji grad Lanark i sela kao što je Ravenstruther. Alarm je zasnovan na vazdušnim sirenama iz Drugog svjetskog rata i dvotonski alarm se čuje u cijeloj oblasti u slučaju bijega. Sistem se testira svakog trećeg četvrtka u mjesecu u 13.00.