Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigaciju, pretragu
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Wiki letter w.svg Ovaj članak je siroče zato što nema ili vrlo malo ima drugih članaka koji linkuju ovamo.
Molimo Vas da postavite linkove prema ovoj stranici sa srodnih članaka(23-02-2012)
Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku
Zvanični naziv: State Hospital for Scotland
and Northern Ireland
Država: Ujedinjeno Kraljevstvo
Konstitutivna zemlja: Škotska
Oblast vijeća: South Lanarkshire
Adresa: Carstairs
Lanark
ML11 8RP
Telefon: ++44 (0) 155 584-02-93
Sajt: http://www.tsh.scot.nhs.uk
E-mail: info@tsh.scot.nhs.uk

Državna bolnica za Škotsku i Sjevernu Irsku (State Hospital for Scotland and Northern Ireland), zvanično Državna bolnica (State Hospital), također nazvana i Bolnica Carstairs (Carstairs Hospital) je psihijatrijska bolnica koja pruža njegu i tretman u uslovima visoke sigurnosti za oko 240 pacijenata iz Škotske i Sjeverne Irske koji trebaju biti zatvoreni u uslovima specijalne sigurnosti koje jedino može pružiti Državna bolnica. Bolnica se nalazi blizu sela Carstairs u Škotskoj.

Bolnicom upravlja State Hospitals Board za Škotsku koji je javno tijelo odgovorno Prvom ministru Škotske kroz Direktorat škotske vlade za zdravlje i dobrobit (Scottish Government Health and Wellbeing Directorate). Oni su specijalni Health Board, dio NHS Scotland i jedina bolnica svoje vrste u Škotskoj.

Bord i bolnica imaju preko 600 zaposlenih.

Njihov cilj je ,,da pomognu pacijentima da se dovoljno oporave od bolesti da bi bili u mogućnosti da budu transportovani u bolnice bliže njihovim domovima. Gdje to nije moguće, pokušavamo im pomoći da se izbore sa nedostatcima i žive normalno."

Posle bijega Roberta Monea i Thomasa McCullocha na dan Svetog Andrije 1976. tokom koga su ubijeni pacijent, sestra i policajac, bolnica je uvela alarm. Alarm se aktivira ako neki pacijent pobjegne da bi upozorio ljude u blizini, uključujući i obližnji grad Lanark i sela kao što je Ravenstruther. Alarm je zasnovan na vazdušnim sirenama iz Drugog svjetskog rata i dvotonski alarm se čuje u cijeloj oblasti u slučaju bijega. Sistem se testira svakog trećeg četvrtka u mjesecu u 13.00.