Idi na sadržaj

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Državni sekretar Sjedinjenih
Američkih Država
Pečat državnog sekretara
Zastava državnog sekretara
trenutno
Antony Blinken

od 26. januara 2021.
State Department
IzvješavaPredsjednik Sjedinjenih Američkih Država
SjedišteWashington, D.C.
Imenuje gaPredsjednik Sjedinjenih Američkih Država
uz savjet i saglasnost Senata
Osnivanje27. juli 1789.
Prvi nosilacThomas Jefferson
SukcesijaČetvrti[1]
Veb-sajtwww.state.gov

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država jest osoba koja predsjedava i vodi State Department. Uz predsjednika i potpredsjednika, državni sekretar je treća najviša politička funkcija koju osoba može obavljati u američkom političkom sistemu. Pored predsjedavanja i vođenja Državnog sekretarijata, državni sekretar odgovoran je za vanjske poslove i diplomatiju, kao i za razvoj i održavanje prijateljskih međudržavnih odnosa.

Državni sekretar je osoba s najviše ovlasti u američkoj vladi i jedan od ključnih članova predsjedničkog vijeća. Njegova dužnost odgovara dužnosti ministra vanjskih poslova u evropskim zemljama. Državnog sekretara imenuje predsjednik Sjedinjenih Američkih Država, što američki Senat može ili ne mora potvrditi. On ima najvišu ulogu u državnom sekretarijatu, zajedno s državnim sekretarom za finansije, ministrom odbrane i državnim advokatom SDA-a. Budući da je državni sekretar jedno od najviših političkih mjesta u zemlji, plata državnog sekretara iznosi oko 205.000 američkih dolara godišnje.

U ranoj američkoj historiji mjesto državnog sekretara smatrao se pretečom samog predsjedničkog ili potpredsjedničkog mandata, zbog čega su mnogi državni sekretari kasnije postali predsjednici SAD-a. Među njima su Thomas Jefferson, također prvi državni sekretar SAD-a, James Madison, James Monroe, John Quincy Adams, Martin Van Buren i James Buchanan.

Državni sekretar obavlja sve dužnosti propisane pravilnikom i poslovnikom State Departmenta. Između ostalog, čuvar je velikog pečata Sjedinjenih Država, jedan od glasnogovornika, savjetnika i diplomata Bijele kuće, i glavni nadzornik i nositelj njezinih protokolarnih dužnosti. Kao glasnogovornik Bijele kuće i američke diplomatije, dužan je obavještavati javnost o svom radu i komentirati političke i diplomatske poteze širom svijeta koji se tiču Sjedinjenih Američkih Država. Pored diplomatske i vanjske politike, državni sekretar ima savjetodavnu dužnost za predsjednika SAD-a, koja je propisana Američkim ustavom.

Trenutni državni sekretar je Antony Blinken, obnašavši tu dužnost od 26. januara 2021.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "3 U.S. Code § 19 - Vacancy in offices of both President and Vice President; officers eligible to act". Cornell Law School.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]