Dragan Vikić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dragan Vikić
Rođenje (1955-10-08) 8. oktobar 1955 (68 godina)
Zanimanjepolicajac, ratni veteran
Značajna djela
odbrana Sarajeva

Dragan Vikić (8. oktobar 1955. Sarajevo - ), bosanskohercegovački je policajac, ratni veteran, bivši sportista, bivši pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova RBiH i dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva.

Biografija

Rođen je u mješovitom braku od oca Hrvata i majke Srpkinje. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Fakultet za fizičku kulturu završio je 1980 u Sarajevu. Oženjen je i ima jedno dijete.[1]

Tokom aktivne karijere karataša (crni pojas, 5. dan) nikad nije doživio poraz. Bio je tri puta seniorski prvak SFRJ (teška kategorija). S reprezentacijom SFRJ osvojio je jednu zlatnu i tri srebrne medalje na evropskim prvenstvima. Po završetku aktivne karijere kao stipendista MUP-a završava Fakultet za fizičku kulturu i započinje profesionalnu karijeru u MUP-u.

Na samom početku svog rada, kao najmlađi pripadnik policije RBIH, za izuzetne profesionalne rezultate biva nagrađivan s više priznanja.

Dao je značajan doprinos razvoju borilačkih sportova u BiH. Danas je predsjednik Karate saveza BiH.

Početkom rata u BiH nalazi se na čelu specijalnog odreda MUP-a RBiH[2]. Zajedno s jedinicom dobija najviša priznanja za hrabrost i zasluge. Opjevan je u Tifinoj pjesmi "Ponesi zastavu, Dragane Vikiću". Početkom rata, aprila 1992 godine, u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, javno,pred televizijskim kamerama, poziva građane Sarajeva da brane grad od napada Srpske vojske, presudno učestvuje u organizaciji odbrane, predvodi Specijalnu jedinicu u teškim borbama i postaje jedan od legendarnih komandanata Sarajeva. Od januara 1994. godine odlazi na dužnost načelnika Sektora za istraživanje i primjenu metoda i sredstava u borbi protiv terorizma Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Krajem maja 2012. godine, Dragan Vikić je pristupio Savezu za bolju budućnost BiH.

Odlikovanja

  1. "Plaketa bezbjednosti" (bivša Jugoslavija)
  2. "Orden rad sa srebrenim vijencem" (bivša Jugoslavija)
  3. Šestoaprilska nagrade grada Sarajeva (RBiH)
  4. "Zlatna policijska značka" (RBiH)
  5. "Specijalna značka" (RBiH)
  6. "Zlatni Ljiljan" (RBiH)[3]

Reference

  1. ^ "Dragan Vikic biografija". www.veterani-bosna.com.ba. Arhivirano s originala, 1. 8. 2016. Pristupljeno 23. 7. 2016.
  2. ^ "BOSNJACKA COSA NOSTRA". www.bhdani.ba. Arhivirano s originala, 25. 3. 2020. Pristupljeno 23. 7. 2016.
  3. ^ "Dragan Vikić o 2. maju 1992. godine: Patriotske snage i policija BiH su taj dan pretvorile u dan pobjede (FOTO)". Pristupljeno 23. 7. 2016.