Dragonair

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dragoniar
Opći podaci
Japansko imeハクリュー, Hakuryū
Redni broj148
Generacijaprva
VrstaZmaj
Stepen1.
Razvio se izDratinija
Razvija se uDragonitea
Razvojsticanjem iskustva
Visina4,0 m
Težina16,5 kg
SposobnostSvlačenje kože (Shed Skin)

Ime Dragonair dolazi od engleskih riječi "dragon" = zmaj, odnoseći se na njegov tip, i "air" = zrak, odnoseći se na njegovu sposobnost letenja. U početku, Dragonair se trebao zvati "Dragyn". Njegovo japansko ime dolazi od japanske riječi "Haku" = stariji brat, što se u ovom slučaju odnosi na to da je Dragonair stariji (evoluirani) oblik Dratinija. "Haku" bi isto tako moglo označavati bjelinu, stvarajući dojam da je njegovo ime zapravo "bijeli zmaj".

Biološke karakteristike[uredi | uredi izvor]

Dragonair izgleda poput morske zmije, sa nekim zmajolikim karakteristikama. Ima dugo, vitko, plavo tijelo sa bijelim trbuhom. Na čelu mu se nalazi maleni rog i dvije izrasline oblikovane poput krila sa obje strane glave, za koje se često kaže da su uši. To su zapravo njegova krila, kao što se može posvjedočiti u filmu Pokemon: The Movie 2000. ima veliku plavu kuglu smještenu na vratu, i dvije smještene pri vrhu repa, koje nalikuju na čegrtaljku kod zmije čegrtuše.

Dragonair živi u većim vodama, kao što su jezera i mora. U sebi pohranjuju nevjerovatno velike količine energije. Ova se energija može manifestirati na dva različita načina. Iako mu nedostaju velika krila koja bi ga mogla držati u zraku, Dragonair može poletjeti krilima koja se nalaze sa svake strane njegove glave, nakon što ih tom energijom značajno poveća.

Nadalje, Dragonair može otpustiti energiju kroz kristalne kugle na vratu i repu kako bi samoga sebe obavio u nježnu auru. Ova aura, koja uzrokuje svjetlucanje njegova tijela dajući mu misteriozan izgled, omogućuje Dragonairu da kontrolira vrijeme na mjestu gdje se nalazi, te ga može promijeniti u roku od nekoliko minuta.

Iako je Dragonair najpoznatiji po svojoj sposobnosti kontroliranja vremena, prirodno ne uči nijedan od napada koji mijenja vrijeme u borbi, poput Plesa kiše (Rain Dance), Sunčanog dana (Sunny Day) ili Tuče (Hail).

U videoigrama[uredi | uredi izvor]

U Pokémon Red i Blue videoigrama, Dragonaira se ne može pronaći u divljini, ali ga se može razviti iz Dratinija, koji je dostupan u divljini. U Pokemon Yellow, FireRed i LeafGreen videoigrama, Dragonaira se može pronaći pecajući u Safari zoni. U Pokémon Gold, Silver i Crystal videoigrama, Dragoniara se može pronaći na Stazi 45 i u Zmajevom blogu.

Dragonairove statistike su sve prosječne za Pokémona 1. stepena, ali ima prekrasan niz elementarnih otpornosti zahvaljujući njegovom čistom Zmaj tipu. Doduše, prije evolucije u Dragonitea, Dragonair ima prosječne statistike, sa jedva ispod prosječnim Attack statusom. Ponekad, igrači preferiraju Dragonaira od Dragonitea zbog Dragoniteove dvostruke slabosti na Ledene napade (Dragonite je Zmaj/Leteći tip Pokemona). Doduše, Dragonite ima iznad prosječni Special Defense status, te to na neki način kompenzira. Dragonair je poprilično slab u kompetitivnim igrama, ali su on, Dratini, Bagon i Shelgon zasad jedini dostupni "čistokrvni" Zmaj Pokémoni. Shelgon se obično preferira među igračima Pokémon videoigara.

U animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Dragonair se jednom pojavio u Pokémon animiranoj seriji, ali je ta epizoda zabranjena zbog prevelike upotrebe vatrenog oružja.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]