Dratini

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dratini
Opći podaci
Japansko imeミニリュウ, Miniryuu
Redni broj147
Generacijaprva
VrstaZmaj
StepenElementarni
Razvija se uDragonair
Razvojsticanjem iskustva
Visina1,8 m
Težina3,3 kg
SposobnostSvlačenje kože (Shed Skin)

Ime Dratini dolazi od kombinacije riječi zmaj (eng. dragon) i mali (eng. tiny, mini, teeny), unatoč tome što Dratini ima preko 1.8 m u dužini. Doduše, njegovo japansko ime Miniryuu znači isto. Ime sadrži riječ mini što na japanskom znači mali, i ryuu, što na japanskom znači zmaj. Prvobitni engleski naziv za Dratinija trebao je biti Dragoon.

Biološke karatkeristike[uredi | uredi izvor]

Dratini je Pokemon koji spada u mistične zmije. Ima dva krila na glavi koja su još u razvoju, a sve što se više razvija, to su ona veća. Dratino je moguće srodan zmiji, zato što nema niti ruke niti noge, i mijenja kožu. Dratiniji su rođeni poprilično veliki, do 1.8m, a što više mijenjaju kožu to više rastu.

U početku se vjerovalo da su Dratiniji samo mitološka bića, no po legendi, njihovu postojanost otkrili su ribari. No naravno, skorman i moćan Zmaj majstor, Lance otkrio je ranije razvojne stupnjeve Dratinijevog najvećeg oblika, Dragonitea. Dratinijeva boja sugestira da je može kamuflirati u dubokim vodama. Žive u oceanskim kolonijama u ograničenim brojkama i mogu dostiću veliku cijenu kao Pokémoni za borbu.

Dratiniji imaju masivnu količinu enrgije koja se stalno povećava, a njihova snaga raste što se oni razvijaju.

U Animiranoj seriji[uredi | uredi izvor]

Dratini se prvi put pojavio u epizodi "Legenda o Dratiniju". Epizoda je smještena u Safari Zoni, gdje vidimo da Ash i šef zone štite Dratinija i Dragonaira. Epizoda nikada nije prikazivana izvan Japana (osim u Tajvanu i Hong Kongu) zato što su šef i Tim Raketa revolverom prijetili nekim likovima.

Reference na ovu epizodu prikazane su u drugim epizodama, kao na primjer u epizodi kada je James htio da Ditto napravi Dratinijev duplikat kojeg vidi na slici (no nije uspio jer se Ditto pretvorio u sliku sa Dratinijem, a ne u Dratinija).

Kasnije, Claire, vođa Blackthornske dvorane, je imala Dratinija koji se u borbi sa Tim Raketom razvio u Dragonaira.


Nedovršeni članak Dratini koji govori o Pokémonima treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.