Drudino jaje

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Djevojčica Rhodi, koja sjedi sama u sobi, na kaminu se pojavljuje alp u obliku čovječuljka. Ilustracija za kratku priču "A Fire Story" američke zabavne spisateljice Jane Goodwin Austin, 1868.

Drudino jaje (njemački: Drudenei, ponegdje i Hexenei ili Krückei) je u ranijim njemačkim narodnim vjerovanjima, neobično malo kokošje jaje koje je donijela drude i postavila ispod kokoši. Drude je sa sobom zauzvrat uzela pravo, veće jaje.[1] Osim ove priče, drudino jaje se činilo prikladnim za obranu od prirodnih opasnosti.

Vjerovanje[uredi | uredi izvor]

Drude (također negdje trude) je ženski duh u njemačkom govornom području, koji noću sjedi na prsima uspavane osobe i smatra se odgovornim za noćne more. U vilenjake spadaju bića koja vrše takav pritisak na osobu koja spava da se ona ponekad boji opasnosti od gušenja, a koji se kao muški ili ženski demoni nazivaju alp, alb, alf i elba, ovisno o regiji. U snovima se uvijek pojavljuju zastrašujuće figure kao životinje ili u ružnom i bizarnom ljudskom obliku. Neki su u pričama predstavljeni i kao bezoblični, padaju na zemlju poput vreće ili nestaju poput bijele magle. U njemu je naznačena njihova sposobnost preobrazbe. Osim glavne aktivnosti ovih duhova prirode grljenja svojih žrtava noću, pa čak i jahanja na njima, oni također mogu dojiti djecu, muškarce i posebno žene koje su nedavno rodile, tako da njihove grudi postaju pretjerano velike. Za žene koje su nedavno rodile također je postojala opasnost da vilenjaci ukradu dijete i zamijene ga drugim djetetom (njemački: Wechselbalg). Kokoši su bile u istoj opasnosti: drude bi provalila u kokošinjac i zamijenila jaje normalne veličine za vrlo malo. Da bi se ljudi zaštitili od toga u budućnosti, drudino jaje trebalo je baciti unatrag preko krova kuće. Ako je jaje puknulo na tlu, drude bi se razbila.[2] Također se kaže da se Drude može riješiti tako da joj se obeća jaje. Iz ranog novog vijeka postoje priče da su vještice krale i jaja iz gnijezda. Suprotno tome, vještice bi trebale natjerati kokoši da snesu puno jaja putem magične hrane.

Apotropejsko značenje[uredi | uredi izvor]

Jaje je u kulturnoj historiji prvenstveno simbol plodnosti i života, na čemu se temelji i tradicija uskršnjeg jaja. Stoga, poput ljudskog djeteta, zahtijeva posebnu zaštitu i, prema narodnom vjerovanju, izložen je sličnim napadima onozemaljskih sila. U vezi s jajetom razvili su se brojni magijski postupci, između ostalog ono se koristi u jajnim orakulima. Ovdje se jaje ne pokazuje kao potrebno za zaštitu, već kao moćna pokretačka snaga. Prema predanju iz oko 1800. godine, u Oberpfalzu je trebala biti spaljena vremešna vještica. Dok je stajala na stupu, tražila je jaje i kad ga je popila, odjednom je nestala. Drugi način da se riješi drude osim bacanja drudinog jajeta preko kuće, navodno je bio ponuditi joj jaje. Pripisivano je drudinom jajetu apotropejski učinak. Da bi se zaštitili od groma, treba ga također baciti preko krova kuće, staviti na tavan, u krpu prikovati za vrata štale ili zakopati ispod vrata. U tim se radnjama životna snaga jajeta koristi u smislu žrtvovanja.

Jaja koja su neobična u njemačkom narodnom vjerovanju nisu karakteristična samo po svojoj maloj veličini, ona mogu dobiti i magično značenje kroz druga svojstva i datum slaganja. Po jajima crne kokoši - u Austriji takozvana Antlasseiern, ako su bila snesena na Veliki četvrtak - moglo se prepoznati vješticu; pogotovo ako bi si zaklala kokoš, uzelo od nje nesneseno jaje i odnijelo ga u crkvu da se tamo nađu vještice. Takva jaja zakopana ispod kućnog praga trebala bi spriječiti požar. Jaje snešeno na na Veliki četvrtak trebalo bi otjerati i tuču; mnoga magična svojstva pripisana su jajima za Veliki petak.[3]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Drudenei". woerterbuchnetz.de (jezik: njemački). Pristupljeno 15. 2. 2023. CS1 održavanje: nepreporučeni parametar (link)
  2. ^ Kurt Ranke: Alp. In: Eduard Hoffmann-Krayer, Hanns Bächtold-Stäubli (Hrsg.): Handwörterbuch des deutschen Aberglaubens. Band 1 (Aal–Butzemann). De Gruyter, Berlin (1927) 1987, Sp. 281–305, hier Sp. 285f, 295
  3. ^ F. Eckstein: Ei. In: Eduard Hoffmann-Krayer, Hanns Bächtold-Stäubli (Hrsg.): Handwörterbuch des deutschen Aberglaubens. Band 2 (C.M.B–Frautragen). De Gruyter, Berlin (1930) 1987, Sp. 605, 609

Literatura[uredi | uredi izvor]