Druga generacija računara

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
IBM 7030

Za razliku od prve generacije, druga generacija računara je bila itekako manja jer je koristila tranzistore. Tranzistor je izumljen 1947, ali se u računarima koristi tek 50-tih godina. Tranzistor je omogućio da računar postane manji, jeftiniji, pa i brži dok je još ostao problem sa pregrijavanjem. Također se prelazi na simboličke programske jezike zamjenjujući mnogo komplikovaniji mašinski jezik dok se za unos i printanje podataka služilo bušenim karticama. Glavna namjena ovih računara je bila u atomskoj industriji, za kontrolu komplikovanih elektrana, postrojenja itd. Glavni predstavnici su IBM 7030 te LARC

Razdoblje druge generacije računara trajalo je od 1959. do 1964. godine, i u tom su vremenu razvijeni osnovni programski jezici koji olakšavaju upotrebu računara i njihovu primjenu u poslovne svrhe.

  • Serija IBM 1400 i IBM 7070
  • DEC PDP-1
  • Honeywel H 400
  • Burroughs B 200
  • NCR 315 i NCR 500