Druga liga Federacije Bosne i Hercegovine

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Druga liga FBiH u nogometu je ligaško takmičenje trećeg stepena koje se odigrava na području Federacije Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je Nogometni savez Federacije Bosne i Hercegovine.


Druga liga FBiH se sastoji iz pet grupa podijeljenih po geografskom kriteriju. Ova podjela je nastala kako bi se klubovima koji su većinom u lošoj materijalnoj situaciji olakšalo financiranje takmičenja, odlazak na utakmice i sl. Grupe Druge lige FBiH su Sjever, Centar, Jug, Zapad I, Zapad II. Svaka od grupa obuhvaća neke od kantona FBiH:


Grupe Druge lige FBiH[uredi | uredi izvor]

Grupa Druge lige Kantoni FBiH koje liga obuhvaća
Sjever NS Posavskog kantona, NS Tuzlanski kanton
Centar FS Kantona Sarajevo, NS Zeničko-dobojskog kantona, FS Bosansko-podrinjskog kantona
Jug NS Zapadno-hercegovačkog kantona, NS Hercegovačko-neretvanskog kantona, NS Livanjskog kantona
Zapad I NS Srednjobosanski kanton
Zapad II NS Unsko-sanski kanton

Struktura lige[uredi | uredi izvor]

Trenutno se iz Druge lige u Prvu ligu FBiH plasiraju tri pobjednika iz regionalnih grupa i pobjednik u play-offu između prvaka liga Zapad I i Zapad II. Timovi koji ispadnu iz Prve lige FBiH se raspoređuju u grupe na osnovu mjesta iz kojeg dolaze. Iz Druge lige ispadaju tri (Druga liga Centar), dva (Druga liga Sjever i Jug) ili jedan (Druga liga Zapad I i II) posljednjeplasirani tim. Sve lige se igraju po dvokružnom sistemu osim lige Zapad I koja se dijeli na ligu za prvaka i ligu za opstanak. Od sezone 2007/08 lige Zapad I i Zapad II će biti spojene u jednu ligu. U sezoni 2010/11 lige Zapad I i Zapad II će biti opet odvojene lige.