Druga nogometna liga Republike Srpske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Druga liga RS u fudbalu je ligaško takmičenje trećeg stepena koje se odigrava na području Republike Srpske, jednog od entiteta Bosne i Hercegovine. Organizator takmičenja je Fudbalski savez Republike Srpske.


Druga liga RS se sastoji iz tri grupe podijeljene po geografskom kriteriju. Ova podjela je nastala kako bi se klubovima koji su većinom u lošoj materijalnoj situaciji olakšalo financiranje takmičenja, odlazak na utakmice i sl. Grupe Druge lige RS su Zapad, Centar, Jug.


Struktura lige[uredi | uredi izvor]

Trenutno se iz Druge lige u Prvu ligu RS plasiraju dva od tri pobjednika iz regionalnih grupa. U slučaju da u Prvu ligu RS ne ispadne nijedan tim iz Premijer lige BiH iz Druge lige ulaze sva tri pobjednika regionalnih grupa. Timovi koji ispadnu iz Prve lige RS se raspoređuju u grupe na osnovu mjesta iz kojeg dolaze. Drugu ligu napuštaju 1-3 najslabije plasirana tima iz regionalnih liga.