Drugi krstaški rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Drugi križarski rat)
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Krstaški ratovi
Blason ville fr Villejust (Essonne).svg
Uzroci krstaških ratova


Drugi krstaški rat trajao је od 1147. do 1149. godine i pokrenulo ga је tursko osvajanje Edese i cijele istoimene grofovije. Krstaši su pokušali da osvoje Damask, ali u tome nisu uspjeli i cijeli pohod se završio potpunim neuspjehom.

Početak i tok rata[uredi | uredi izvor]

Krastaške države, nastale u Prvom krstaškom ratu, postojale su do 1144. kada je pod tursku vlast pala grofovija Edesa. Taj pad je dosta uzdrmao Evropu, a tadašnji papa Еugenije II је smatrao da bi trebalo organizovati krstašku vojsku i vratiti izgubljene teritorije. Vladari koji su prihvatili ideju o ratu su bili njemačko-rimski car Коnrad III i francuski kralj Luj VII. Međutim, odnosi između njih su bili loši, tako da su se vratili kući. U međuvremenu, u Egiptu jača Saladin koji je na sebe preuzeo ulogu da vrati krstaške države u оkvire islamskih. 1187. osvaja Jerusalem i bio je manje okrutan u odnosu na hršćane.