Drugi rimsko-makedonski rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Drugi rimsko-makedonski rat
Makedonski ratovi
Macedonia and the Aegean World c.200.png
Datum 200. p. n. e. - 197. p. n. e.
Lokacija Grčka
Sukobljene strane
Rimska republika
Pergamon
Rodos
Makedonija (antička)
Komandanti
Titus Flamininus Philip V od Makedonije

Drugi makedonski rat (200-196. godine prije n. e.) bio je posljedica narušavanja ravnoteže snaga na helenističkom istoku. Filip V. je iskoristio iznenadnu smrt egipatskog kralja i počeo da osvaja njegove posjede na sjevernoj obali Egejskog mora. Ove oblasti su još iz vremena grčko-perzijskih ratova bile poznate po bogatim rudnicima srebra i zlata. Ne gubeći vrijeme, Rimljani su ustali u odbranu svog saveznika Egipta i objavili rat Filipu V. Odlučujuća bitka odigrala se u Tesaliji, kod grada Kinoskefale 197. p. n. e. S obzirom da su njegove falange pretrpjele težak poraz, Filip se sljedeće godine predao. Rimljani su ga primorali da se odrekne novoosvojenih posjeda i da podari slobodu helenskim gradovima. To im je donijelo veliki ugled među Grcima.


History2.gif Nedovršeni članak Drugi rimsko-makedonski rat koji govori o historiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.