Drugi stogodišnji rat

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Drugi stogodišnji rat je periodizacija ili termin historijske ere koji neki historičari [1] [2] [3] koriste za opisivanje niza vojnih sukoba između Velike Britanije i Francuske, koji su se dogodili od približno 1689. (ili neki kažu 1714.) do 1815. godine. Drugi stogodišnji rat je dobio ime po Stogodišnjem ratu, kada je u 14. vijeku počelo rivalstvo između Engleske i Francuske. Čini se da je termin osmislio JR Seeley u svom utjecajnom djelu The Expansion of England (1883). [4]

Pozadina[uredi | uredi izvor]

Kao i Stogodišnji rat, ovaj izraz ne opisuje jedan vojni događaj, već trajno opšte stanje rata između dvije glavne zaraćene strane. Upotreba izraza kao sveobuhvatne kategorije ukazuje na međusobnu povezanost svih ratova kao komponenti rivalstva između Francuske i Britanije za svjetsku moć. Bio je to rat između i oko budućnosti kolonijalnih imperija svake države.

Dvije zemlje su ostale stalni antagonisti čak i dok su njihovi nacionalni identiteti prolazili kroz značajnu evoluciju. Velika Britanija nije bila jedinstvena država sve do 1707. godine, prije koje su bile odvojene kraljevine Engleske i Škotske, iako sa zajedničkom krunom i vojnom postavom. 1801. Britanija se ujedinila sa Kraljevinom Irskom u Ujedinjeno Kraljevstvo . U tom periodu Francuska je također bila pod dinastijom Burbona, režimima Francuske revolucije i Prvog carstva.

Različiti ratovi između dvije države tokom 18. vijeka obično su uključivali druge evropske zemlje u velike saveze; osim u ratu Četverostrukog saveza kada ih je povezivala Anglo-francuska alijansa, Francuska i Britanija su se uvijek suprotstavljale jedna drugoj.  Neki od ratova, kao što je Sedmogodišnji rat, smatrani su svjetskim ratovima i uključivali su bitke u rastućim kolonijama u Indiji, Americi i okeanskim brodskim rutama širom svijeta.

Izvori[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Buffinton, Arthur H. "The Second Hundred Years' War, 1689–1815". New York: Henry Holt and Company, 1929.
  2. ^ Crouzet, François. "The Second Hundred Years War: Some Reflections", article in "French History", 10. (1996), pp. 432–450.
  3. ^ Scott, H. M. Review: "The Second 'Hundred Years War" 1689–1815", article in "The Historical Journal", 35, (1992), pp. 443–469.
  4. ^ Morieux, Renaud: "Diplomacy from Below and Belonging: Fishermen and Cross-Channel Relations in the Eighteenth Century" article in "Past & Present", 202, (2009), p. 83.