Idi na sadržaj

Drvena crkva u Petäjävesi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Drvena crkva u Petäjävesi
Svjetska baština
Lokacija Finska
Kriterijiv
Referenca584
Uvrštenje1994. (18. sjednica)
Površina2,98 ha
KoordinateN62 15 0 E25 10 59.988

Drvena crkva u Petäjävesi je protestantska seoska crkva na poluostrvu na jezeru Solikkojärvi, u centralnoj Finskoj. Okružena je poljoprivrednim pejzažom sa jezerima i šumama, tipičnim za regiju. Sagrađena je od balvana između 1763. i 1765. Tipičan je primjer arhitektonske tradicije koja je jedinstvena za istočnu Skandinaviju u gradnji brvnara koju je lokalno seljačko stanovništvo primjenjivalo u sjevernim crnogoričnim šumskim područjima.

Evropski arhitektonski trendovi, koji su utjecali na vanjski oblik i raspored crkve, majstorski su primijenjeni na tradicionalnu gradnju brvnara. Crkva je rađena kombinacijom renesansne koncepcije centralno planirane crkve sa elementima konstrukcije koji potiču iz baroka i gotičkih preponskih svodova.[1]

Unutrašnjost crkve

Ručno izrezbarene površine balvana u unutrašnjosti sa svilenkastom patinom i srebrnim sjajem na zidovima daju prostoru jedinstvenu atmosferu, koja je dodatno pojačana blago nepravilnim postavljanjem podnih greda i klupa. Karakteristike unutrašnjosti su detaljno izrezbarene propovjedaonice, klupe, rasvjeta i galerije, koje su u potpunosti djelo domaćih majstora i umjetnika.

Popravci, restauratorski i konzervatorski radovi započeli su 1920-ih godina kada je prepoznata istorijska i arhitektonska vrijednost Stare crkve. Danas je crkvena porta u funkciji, dok se crkva koristi samo ljeti.

Svjetska baština

[uredi | uredi izvor]

Crkva je 1994. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine[2]

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ "Spomenici upisani na listu svjetske baštine u Finskoj". UNESCO: Svjetska baština. Pristupljeno 19. 11. 2021.
  2. ^ "Drvena crkva u Petäjävesi - 584". UNESCO: Svjetska baština - whc.unesco.org. Pristupljeno 9. 2. 2016.engleski: '