Drvene džamije kod Olova

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Drvene džamije kod Olova, Bosna i Hercegovina, nalaze se u naseljima Solun i Miljevići

Drvena džamija u Solunu[uredi | uredi izvor]

Nalazi se na udaljenosti od oko 760 metara zračne udaljenosti od sela Solun, koje se nalazi oko 8 km sjeverozapadno od Olova, u dolini rijeke Krivaje, smješteno uz cestu Olovo-Zavidovići.

Nema pouzdanih podataka o vremenu gradnje, pa se predpostavlja da je to bilo 1546. godine, što je pisalo na tarihu džamije, ali tarih džamije nije sačuvan. Džamija obnovljena je 1935. odine. Pripada tipu drvenih džamija sa prednjim mahfilom, ima otvoreni vanjski trijem sa galerijom i pokrivena je četverovodnim, ne strmim krovom, kroz koji prolazi drvena munara. Od prvobitne stare džamije sačuvana su samo originalna ulazna vrata, koja se, na sadašnjoj džamiji nalaze na ulazu na mahfil, i drveni objekat pored džamije, koji je od 1960. – 1983. godine bio pretvoren u mekteb. Kameno korito česme i kameni prag na ulazu u džamiju, donešeni su sa lokaliteta Očevija iz općine Vareš.

U džamijskom haremu se nalazi drveno turbe u koje su po narodnom predanju ukopana dva brata blizanca, šehida iz sultan Fatihove vojske. Zbog njih se i danas jednom godišnje na ovom mjestu okupi svijet na tradicionalnu dovu. Dekoracija unutrašnjosti džamije je iz perioda nakon II. svjetskog rata.

Aktivna je samo u vrijeme Bajrama i u vrijeme tradicionalne godišnje dove.

Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine koji čine: drvena džamija, drveno turbe, drveni mekteb, staro kameno korito česme i harem sa mezarjem. [1]

Drvena džamija u Miljevićima[uredi | uredi izvor]

Selo Miljevići je udaljeno od naselja Olovske Luke oko 8 km prema istoku, a od opštinskog središta Olova 12 km. Džamija se nalazi na samom kraju sela.

Džamija je sagrađena 1598. godine, ali konkretnih dokaza o tome nema. Obnovljena je 1936. godine. Godine 1992. izgorila je do temelja, i obnovljena 2013. godine.

Pripada tipu drvenih džamija sa otvorenim trijemom, strmim četvorovodnim krovom i drvenom munarom. Vanjske dimenzije su 10,60 x 7,00 metara.

Oko džamije se nalazi manji harem sa dvadesetak nišana, od toga dva nišana koji imaju natpis napisan arapskim pismom. Proglašena je za nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine [2]

Literatura[uredi | uredi izvor]

  • Madžida Bećirbegović, Publishing, Sarajevo, 1999. -Džamije sa drvenom munarom u Bosni i Hercegovini

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Drvena džamija u Solunu kod Olova". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.
  2. ^ "Drvena džamija u Miljevićima". kons.gov.ba. Pristupljeno 13. 10. 2016.