Idi na sadržaj

Drveni puhački instrumenti

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Drveni duvački instrumenti)

Drveni puhački instrumenti je grupa muzičkih instrumenata kod kojih se zvuk proizvodi puhanjem, u većini slučajeva iz usta i pluća svirača. Ti se instrumenti nazivaju drvenim jer svi osim saksofona potiču od instrumenata koji su bili u potpunosti drveni, iako se danas izrađuju i od metala ili kombinacije drveta i metala.

Drveni puhački instrumenti imaju razne uloge u orkestru. Iako u tehničkom i izražajnom pogledu nemaju tako širok raspon mogućnosti kao gudački instrumenti, ipak se pojedinačni instrumenti, pored karakterističnih tonskih boja, odlikuju i velikom pokretljivošću, a i čitav velik zvučni fond orkestra u svim registrima pokriven je tonovima koje proizvode. Moguće ih je primijeniti u svakom trenutku za svaku melodijsku liniju u bilo kojem registru. Ipak, oni imaju jedan veliki nedostatak, kao i limeni puhački instrumenti, a to je fizička ograničenost svirača, odnosno zapremina njegovog puhanja.

Instrumenti u ovoj kategoriji

[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte

[uredi | uredi izvor]


Nedovršeni članak Drveni puhački instrumenti koji govori o muzici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.

Error using {{music}}: unable to parse music symbol ""