Dušan Grabrijan

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dušan Grabrijan (1899-1952) je slovenski i bosanski arhitekta, arhitektonski teoretičar i profesor. 1930. godine povučen šarmom Sarajeva, Grabrijan se doselio u Sarajevo te je narednih 20 godina proveo proučavajući i dokumentujući graditeljske i arhitektonske osnove Sarajeva i Bosne i Hercegovine uopće. Tokom 30-tih godina Grabrijan je bio profesor na Srednjoj tehničkoj školi (STŠ) u Sarajevu a izdao je i niz naučnih i istraživačkih djela. Grabrijan je prvi koji je, proučavajući orijentalnu kuću adaptiranu prema zahtjevima bosanskog podneblja, otkrio niz načela koja su proklamirali pioniri moderne arhitekture kao osnovne postavke savremene arhitekture primijenjene u stambenoj jedinici. Neke od tih postavki bile su polivalentni prostor, uklanjanje ili raščišćavanje prostora od prekomjernog namještaja, ugradba plakara, nadalje prostorno preklapanje, preklapanje eksterijera i interijera, mnogo svjetla, pravo na vidik, naselje u zelenilu i priroda kao element kompozicije te kuća koja se vani javlja kao kubistička plastika.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Razvojni put naše savremene kuće
  • Arhitektura Bosne i put u savremeno (u saradnji sa Jurajom Neidhardom)