Duško Kuliš

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Edit-delete-not encyclopedic.svg Trenutna verzija ovog članka napisana je neformalnim stilom i podsjeća na priču, a ne na enciklopedijski članak.
Da bi zadovoljio standarde Wikipedije i neutralno gledište, ovaj članak zahtijeva čišćenje.
Duško Kuliš
Duško Kuliš slika most.JPG
Osnovne informacije
Žanrovi Folk
Zanimanje pjevač, kompozitor, tekstopisac
Instrumenti klavir, harmonika
Karijera 1978. - danas
Veb-sajt Službena stranica

Duško Kuliš (Kreševo, Bosna i Hercegovina, 7. februar 1960.) je bosanskohercegovački pjevač narodne muzike, kompozitor i tekstopisac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Duško Kuliš je rođen 7. februara 1960. god u Kreševu, Bosna i Hercegovina. Djetinjstvo uz majku Luciju i oca Baju, brata Dragana, sestre Anu, Jelenu i Linu obilježava njegov odnos prema životu i profesiji. Od starijeg brata nasljeđuje harmoniku i tako počinje stvaranje jedne karijere. Već u osnovnoj školi svira na priredbama, a u osmom razredu svira i svoju prvu Novu godinu u lokalnom hotelu. Želja da upiše srednju muzičku školu ostaje zauvijek neostvarena jer roditelji već školuju u Sarajevu stariju sestru i brata tako da još jedan „Sarajlija“ za njih biva nemoguća misija. Duško ostaje u gimnaziji u Kiseljaku i svira u zabavnjačkoj grupi Feniksi klavijature i pomalo pjeva, piše pjesme. Negdje na kraju srednjoškolskih dana upoznaje Seju Pitića i zahvaljujući tom prijateljstvu ulazi u svijet narodne pjesme, starogradske i romanse. Završava gimnaziju i upisuje fakultet Germanistike na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. Tu zvanično počinje stvaranje imena Duško Kuliš. Zahvaljući činjenici da brat Dragan svira u narodnom orkestru RT Sarajevo upoznaje ključne ljude kao što su Blagoje Košanin, Haris Džinović, Vasko Pokrajčić, Mirsad Ibrić, Slobodan Vidović, Omer Pobrić i drugi. Polaže audiciju na RT Sarajevo, te za arhiv snima 20-ak snimaka pjesama, a na pjesmama „Ne klepeći nanulama“ i „Još ne sviće rujna zora“ klavir mu svira Ismet Alajbegović-Šerbo.

„Ilidža“ festival je u to vrijeme bio mjera vrijednosti na prostoru bivše države. Duško kao debitant pjeva pjesmu „Sreli smo se kad lišće zažuti“. Uz ogromnu tremu osvaja nagradu za debitanta godine i nagradu stručnog žirija. Sljedeća „Ilidža“ je bila presudna. Nastupa sa pjesmom Harisa Džinovića „Ti meni lažeš sve“. Duško i pjesma doživljavaju neviđenu popularnost. Zbog tog uspjeha „Jugoton“ daje šansu mladom izvođaču za snimanje prvog albuma. Pjesme za taj album pisali su Blagoje Košanin ("Nisu moje godine za tebe"), Haris Džinović ("Ti meni lažeš sve", "Hladno je, ugrij me") i Nusret Radončić. Drugi album obilježava pjesma Blagoja Košanina i Josipa Sliška ("Bez tebe je gorko vino"). Na trećem albumu je najveći hit autorska pjesma „Suzo moja Suzana“ a te godine je proglašena i pjesmom godine.

Sa tri velika hita zvijezda je definitivno stvorena. Slijede turneje i nastupi po bivšoj Jugoslaviji, a najčešći „cimeri“ na turnejama bili su Duško Kuliš i Halid Bešlić. Potvrdu vrijednosti Duška i njegovih pjesama dao je tada legendarni Toma Zdravković pozvavši ga kao jedinog gosta u svom zadnjem tv show programu.

Tadašnja Duškova djevojka Iva preseljava iz Sarajeva u Split, a Duško vođen srcem odlazi za njom u Dalmaciju. Iva i Duško vjenčali su se 1995. god. Sin Marko je rođen 1996. god, a kćer Ena godinu poslije.

U godinama poslije rata sa splitskim aranžerom Ivom Lesićem snima album „Imaš li dušu“. Pjesma „Još mi nije četrdeseta“ koju je napisao noć prije 40-og rođendana postaje veliki hit. Ne mogavši da napravi dobar bend vraća se klavijaturi. „Korg“ i Duško obilaze diskoteke i doslovce prave neviđen posao sa narodnjacima u Hrvatskoj, BIH i dijaspori. Tu se rodila ideja za snimanje mixeva. Croatia Records obara sve rekorde prodaje sa Megamix-om, Super megamix-om i Megamix-om 2004. O kolikoj se popularnosti radilo govori podatak da u Zagrebu i okolini u to vrijeme na koncertima Duška Kuliša za manje od pola godine broj posjetioca bio je veći od 50.000. Na koncertu u Splitu bilo je preko 15 000 ljudi. U vremenu koje slijedi objavljeni su albumi "Otkopčano-zakopčano" te "Eto pitaj pola grada" u izdanju Croatia Recordsa. Naredno razdoblje karijere vezano je uz intenzivan autorski rad, gdje se Duško kao tekstopisac i kompozitor približava brojci od oko 200 objavljenih autorskih pjesama, što svojih što za druge izvođače. Tu se rađa i ideja o osnivanju vlastite muzičke produkcije "Du Dubaja". U proteklih desetak godina objavio je tri autorska albuma u izdanju Bn Music-a i to "Nije srce na prodaju", "Album 2013" te posljednji "Moja jesen i njeno proljeće".

Diskografija[uredi | uredi izvor]

Duško Kuliš 2009. godine.

Studijski albumi[uredi | uredi izvor]

  • 1983. Nisu moje godine za tebe
  • 1985. Priđi mi bliže
  • 1987. Nemirna ljubav
  • 1988. Kako ću bez tebe
  • 1990. Ako jednom poželiš da odeš
  • 1994. Ne zovi me u zoru
  • 1995. Kaži nebo
  • 1996. Ne palite zamnom svijeću
  • 1999. Imaš li dušu
  • 2000. Megamix
  • 2001. Super Megamix
  • 2002. Umri muški
  • 2004. Megamix 2004
  • 2005. Otkopčano-zakopčano
  • 2008. Eto pitaj pola grada
  • 2009. Nije srce na prodaju
  • 2013. Album 2013
  • 2018. Moja jesen i njeno proljeće

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]