Duško Trifunović

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Duško Trifunović
Vidikovac Sremski Karlovci 8295 05.jpg
Duškov vidikovac - spomenik Dušku Trifunović u Sremskim Karlovcima
Rođenje (1933-09-13) 13. septembar 1933.
Smrt28. januar 2006(2006-01-28) (72 godine)
ZanimanjePjesnik
Godine aktivnosti1958–2006.
Nagrade

Duško Trifunović (13. septembar 1933 – 28. januar 2006) bio je bosanskohercegovački i jugoslavenski književnik i tekstopisac.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Duško Trifunović je rođen 1933. godine u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda. Poslije završene osnovne škole, pohađa bravarski zanat, te završava šumarsku školu. U tom periodu radi kao bravar i šumar. Godine 1957. prelazi iz Bosanskog Broda u Sarajevo, gdje studira književnost na Filozofskom fakultetu.[1] Prvu zbirku poezije objavljuje 1958. godine. Pisao je prozu, poeziju, dramske tekstove, filmske scenarije, književnost za djecu i tekstove za popularne muzičare. Poznat je po svojoj saradnji sa sarajevskom rok grupom Bijelo dugme, za koju je napisao tekst pjesme "Glavni junak jedne knjige", koja je objavljena na njihovoj singl ploči. U Sarajevu je organizirao pjesničke maratone, te književne turneje širom Bosne i Hercegovine.

Trifunović je bio sekretar Drustva pisaca Bosne i Hercegovine, te urednik časopisa "Život". Od 1970. do 1992. godine radio je kao urednik omladinskog, dječijeg i zabavnog programa Televizije Sarajevo.[1]

Na samom početku opsade Sarajeva, napušta grad, te se seli u Zrenjanin, a potom i u Novi Sad, gdje do svog penzionisanja radi na Radio-televiziji Novi Sad.[1]

Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, među kojima Brankova nagrada, Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, itd.

Duško Trifunović je umro 28. januara 2006. godine u Novom Sadu, a sahranjen je u Sremskim Karlovcima.[1]

Bibliografija[uredi | uredi izvor]

  • Tajna veza, izbor iz poezije (1994)
  • Veliko otvorenje (2000)
  • Gola seča (2002)

Filmografija (scenariji)[uredi | uredi izvor]

  • Ram za sliku moje drage (1968)
  • Život je masovna pojava (1970)
  • Adam Ledolomac (1990)

Nagrade[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ a b c d Trifunović, D. (2016). Ima neka tajna veza : izabrane pesme (1. izd.). Srpsko kulturno-prosvjetno društvo "Prosvjeta". Sarajevo

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]