Akademija dvoboja

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Duel Academy)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Škola
Duel Academy
Osnovana oko 2000. godine
Osnivač Seto Kaiba
Vrsta škole
Direktor/ica Dekan Shepard (sezona 1,3,4)
Vellian Crowler (sezona 2)
Lokacija Ostrvo u Atlantskom okeanu
Upisi Prijemni ispit
Stalni stanari Lyman Banner
Sartyr
Vellian Crowler
Prvo pojavljivanje Yu-Gi-Oh! GX Epizoda 2#Welcome to Academy

Duel Academy (Akademija Dvoboja) je fiktivna škola u japanskoj animiranoj seriji Yu-Gi-Oh! GX. Akademija dvoboja je najveća akademija takve vrste na svijetu. Vlasnik je Kaiba Korporacija.[1]. Status ove škole sasvim je prikazan kroz čitavu seriju Yu-Gi-Oh! GX. Upis se vrši na prijemnom ispitu, a u škole se može upisati nakon završene osnovne škole. U školi se polažu ispiti praktični i pismeni.

Uz Akademiju Dvoboja u GX-u se spominje i još Sjeverna Akademija u koju je išao i sam Čez, poznato je da učenici na Sjevernoj Akademiji oblače crne uniforme. Osim Sjeverne spominju se još Istočna, Južna i Zapadna Akademija. U trećoj sezoni Akademija dvoboja izvršava transfer učenika sa spomenute četiri tako da na novu akademiju dolaze Jesse Andersen, Axel Brodie, Adrian Gecko i Jim Crockodile Cook. Učiti se može praktičnom izvedbom i slušanje na predavanjima.

Na čelu škole se nalazi dekan i on može da prebacuje učenika na druge rangove.

Lokacija[uredi | uredi izvor]

Akademija Dvoboja se nalazi u ogromnoj zgradi koja ima nekoliko učionica, dvorana i igrališta.

Akademija se proteže na jednom vulkanskom ostrvcetu, koji uključuje vulkan na sredini ostrva koji nije više aktivan, veliku šumu koja skoro zauzima čitavu polovinu ostrva, plažu, pristanište za brodove, kantinu, svjetionik, tri spavonice, napuštena spavaonica, jezero (koje se sa slapovima spušta u more), Prodavnicu za karte, nekoliko manjih zgrada i objekata i glavni put[2]

Ostrvo se nalazi u Atlantskom Okeanu i odsječen je od ostatka civilizacije. Na ostrvo je zabranjeno dolaziti svim koji nisu članovi osoblja akademije i studentima. Posjete porodica su ograničene i smiju se održavati u određenm periodu. Naselja u okolini nema, a najtajnovitija zgrada je napuštena spavaonica kojoj je pristup zabranjen. Na ostrvo se može doći isključivo brodom kojeg prevozi Admiral. Službenici na ostrvo dolaze zračnim saobraćajem tj. helikopterom. Na ostrvo je također pristup zabranjen i novinarima, ali jednom je novinar Gerard se prekrio i upao na akademiju da bi istražio slučaj Napuštene spavaonice, ali je bio otkriven. Bijeg sa akademije je izvediv, ali ipak postoje dobre mjere zaštite i teško je da studenta pronađu nakon bijega. Ostrvo se smije razgledati bez ikakvih ograničenja osim zabranjeno je prilaziti Napuštenoj spavaonici. Kroz ostrvo prolazi glavni put tako da je lagano stići bilo gdje. Ostrvo posjeduje i svjetionik pored kojeg se Zejn voli osamljivati i razgovarati sa Aleksis[3]. Zabranjeno je prikradati se do spavaonica ostalih rangova osim članova.

Osoblje i program rada akademije[uredi | uredi izvor]

Osoblje Akademije Dvoboja broji mnogo članova. Većina su profesori, a ostali članovi osoblja su kuharica, čuvar, čistačica i mornar. A mnogo je i mašina i različitih pomagala koji održavaju školu.

Mnogo je i školskih predmeta u Akademiji Dvoboja. Osnovni predmeti su Izučavanje spell i trap karata, Izučavanje strategije igre i Izučavanje čudovišta. Predmeti sa Akademije Dvoboja koji se izučava u običnim školama je Gimnastika, Fizika, Hemija i Historija.

Spisak profesora i predmeti koje predaju:

Teorijski časovi se održavaju u velikim učionicama u koje staje od 50 do 100 učenika. U učionicama učenici iz različitih rangova mogu boraviti na istom času. Na teorijskim časovima Aleksis je uvijek najaktivnija, a Sajrus je uvijek zbunjen i rijetko kada odgovori na pitanje. Na teorijskim časovima Džejden većinu časa prespava jer ne mari mnogo za teoriju bolje mu ide praktično. Na teorijskim časovima Doktor Krovler voli da maltretira učenike iz Slifer ranga najviše maltretira Sajrusa[4]. Na časovima profesora Bannera uvijek je mirno, ali ga neki učenici ismijavaju zbog naglaska.

Praktični časovi održavaju se u velikoj dvorani u kojoj se nalazi oko devet igračkih polja. Glavni podijum okružen je sjedištima koja mogu da prime oko 2.500 studenata. Uz dozvolu se smije vježbati, a svi zvanični dueli se održavaju u dvorani. Praktično časove predaju samo profesor Viper i Krovler i imaju zajedničko da ne vole Džejdena pa tako da prof. Krovler voli da kada najavljuje Džejdena voli da mu uvijek iskrivi ime, ali Džejden se i ne obazire na takve stvari. Nedopušteni dvoboji u dvorani se strogo kažnjavaju tako da je Aleksis jednom spasila Džejdena kada je igrao za Čezom. Najbolji učenik odlazi na takmičenje u kojem se takmiče protiv učenika sa drugih akademija. Zejn je dugo držao to mjesto, ali ga je poslije zamijenio Džejden.

Ispiti[uredi | uredi izvor]

Ispiti su najvažniji dio u rangiranju učenika i mjesecima se priprema za neke. Nikada nije spomenut tačan broj ispita, ali bude ih mnogo tokom jedne godine. Ispiti se dijele na pismene i praktične. Džejden je uglavnom opušten pred ispite na čemu mu zavidi Sajrus, a na pismenim ispitima Džejden ponekad i zaspi. Praktični ispiti zavise od talenta, spretnosti a ponekad i teorije. Ispiti se ne ocjenjuju nego boduju i što više bodova to bolje prolaziš. Također postoji i prijemni ispit predviđen za ulazak na akademiju. Za ispite se često vježba i u sali sa kompjuterima i biblioteci. Časovi u kojima nemaju ispiti su najvjerovatnije Dizajn karata i Gimnastika a pošto ne postoje ocjene nego bodovi ti predmeti se boduju po zaslugama.

Rangovi[uredi | uredi izvor]

Rangovi se spominju kroz cijelu seriju i zapravo čine često prepreke. Na Akademiji Dvoboja se nalaze tri ranga Ra Žuti, Slifer Crveni i Obelisk Plavi. Imena su dobili po čuvenim egipatskim božanskim kartama. Najjači rang je Obelisk Plavi i najbolje prolaze Obelisk učenici. Ra Žuti je srednji rang većina djece na akademiji i jeste tako rangirana. Rai uživaju poštovanje, ali nisu umišljeni kao neki Obelisk student. I zadnji i najpotlačeniji su Sliferi oni su najslabiji borci i skoro da ih niko i ne voli iako je Džejden mogao biti i Obelisk on se ipak odlučio za da bude vječiti Slifer. Sliferi uz sve ostale "počasti" imaju ujedno i najlošiju spavaonicu, ali svi Džejdenovi prijatelji žive tu. U drugi rang nije teško preći, ako se učenik ističe na na časovima. Također učenik može preći u drugi rang ako naprimjer Slifer pobijedi Obeliska automatski može preći u Rae. Svaki Rang im svog razrednika i on provjerava disciplinu.

Slifer Crveni[uredi | uredi izvor]

Sliferi su najloši rang na akademiji pa su zbog toga često potlačeni od drugih. Ali ipak među njima ima dobrih igrača sa Džejdenom na čelu. Njihova spavaonica se nalazi kod mora i nema nikakvih dodatnih prostorija osim soba za spavanje i trpezarije. Skoro svaki učenik počinje u Sliferima. Najveći mrzac Slifer je sigurno Krovler i on želi da ih uništi, a često ih i na časovima zadirkuje. Razrednik Slifera je Lyman Banner.

Članovi:

Ra Žuti[uredi | uredi izvor]

Ra Žuti su srednji rang i imaju veliku spavaonicu na vulkanskoj stijeni kod mora. Rai su jako druželjubivi i ne ponižavaju ostale studente. Njihov kvalitet dokazuje da ih je najviše na akademiji. Njihov najbolji igrač je Bastion koji je uz to i vrhunski matematičar koji izračunava dvoboje čime i jeste tako dobar igrač. Mnogi studenti sa Slifera prelaze u Rae. Njihov razrednik je profesor Sartyr.

Članovi:

Obelisk Plavi[uredi | uredi izvor]

Obelisk Plavi su najjači rang i često se ponižavaju ostale studente osobiti Slifere, ali nisu svi Obelisk učenici isti. Pravi primjer uzornog Obeliska je Zane Truesdale, stariji Sajrusov brat. Ipak Obelisk su opravdano najjači rang tako da je nakon Zejnovog odlaska Chazz preuzeo vodeću poziciju. Lokacija njihove spavaonice vjerovatno je kod jezera. Također jedna od pripadnica Obeliska i najboljih učenika je Alexis Rhodes i sigurno najbolja učenica na akademiji. Razrednik muških članova Obeliska je Vellian Crowler, a ženskih Fonda Fontaine.

Članovi:

 • Missy
 • Three Masked Knights

Školska pravila[uredi | uredi izvor]

Svaka škola ima određena pravila tako da i Akademija Dvoboja ima mnoštvo pravila. Strogo se kažnjavaju neprijavljeni dvoboji kao što je to bio onaj između Džejdena i Zejna gdje je Crowler pokušao izbaciti Džejdena. Nikako se ne smije prilaziti ili istražiti Napuštenu Spavaonicu to su dobro osjetili Sajrus i Džejden koji su morali pobjediti u dvoboju protiv čuvene braće Paradox kako ne bi bili izbačeni sa akademije. Sigurno je da na akademiji postoji mnogo pravila, a ona zabilježena su:

 • Ne smije se prikradati drugim spavaonicama
 • Ne smije se vrijeđati nastavnik
 • Ne smiju se igrati neprijavljeni dvoboji
 • Ne smije se nekoga s namjerom povrijediti
 • Ne smije se prilaziti zabranjenim zonama (vulkanski krater i Napuštena Spavaonica)
 • Ne smije se ništa ukrasti ili otuđiti
 • Moraju se oblačiti školske uniforme
 • Ne smije se noću lutati ostrvom
 • Ne smiju se koristiti školske prostorije bez dopuštenja (npr. Dvorana za dvoboje)

Osim pravila discipline studenata postoje još i pravila za ponašanje nastavnika, pravila za upis, pravila o boravku itd...

Disciplinske kazne[uredi | uredi izvor]

Svagdje je isto ko prekrši pravilo mora da se kazni tako je i na Akademiji Dvoboja. Za prekršene pravila kazne su jako stroge i to je dodatna motivacija da se pravila ne smiju prekršiti. O visini kazne odlučuje sam dekan akademije, a smije se i posavjetovati sa ostalim profesorima. Zabilježene kazne za prekršena pravila su:

 • Izbacivanje sa akademije
 • Suspendiranje na nekoliko dana,sedmica i mjeseci
 • Ukidanje sporednih aktivnosti
 • Zabranjivanje pristupa određenim prostorijama
 • Dvoboj sa jačim borcem za nekažnjavanje (prikazano u slučaju Džejdena i Sajrusa)

Upis[uredi | uredi izvor]

Za upis na akademiju potrebno je da učenik položi prijemni ispit koji se organizovano održava izvan akademije. Prijemni ispit se sastoji iz dvoboja koje posmatra vijeće. Nije dovoljno samo pobijediti u ocjenjivanje ulazi i strategija, spremnost i spretnost u dvoboju. Džejden je prošao prijemni spektakularno pobijedivši doktora Krovlera sa njegovim najvećim čudovištem u igri i od tada mu se Krovler uvijek bezuspješno pokušava osvetiti. Nakon položenog prijemnog ispita učenike brodom prevoze na na akademiju gdje vas rangiraju po uspjehu sa prijemnog[5].

Uniforme[uredi | uredi izvor]

Uniforme na akademiji su obavezne i moraju se oblačiti za različite prilike.Postoje standardne i sportske uniforme. Obična odjeća se nosi samo u slobodnim danima i neškolskim aktivnostima. Uz uniforme također se i dobijaju i specijalni pozivna sredstva za kontakte učenika. Svaki rang ima svoju uniformu sa bojama crvenom,žutom i plavom i uniforme mogu biti ženske i muške. Sportske uniforme iste su za sve i koriste se u vježbi gimnastike ili nekog sporta. Pošto je akademije finansirala sve tako da postoje i pidžame koje su slične sportskim uniformama. Poneki i nastavnici koriste uniforme kao Sartyr, Krovler i Viper. Razmjenjeni studenti uopšte ne nose uniforme iako nije razjašnjeno zbog čega. Za vrijeme Društva Svijetlosti postojao je i rang Obelisk Bijeli čime su postojale i bijele uniforme koje nalikuju uniformama Obelisk Plavih.

Posjed škole[uredi | uredi izvor]

Akademija Dvoboja u svom posjedu uključuje:

 • Tri spavaonice (Slifer,Ra i Obelisk)
 • Napuštena Spavaonica
 • Luka sa pristaništem
 • Svjetionik
 • Glavna zgrada (akademija)
 • Plaža
 • Jezero
 • Helidrom
 • Kantina
 • Sportski Centar
 • Dvorana za dvoboje
 • Prodavnica karata
 • Šuma
 • Vulkan

Ovaj posjed se nalazi na ostrvu koji se nalazi negdje u Atlantskom Okeanu. Akademija sadrži jedno pomoćno ostrvu na kojem se nalazi luka. Vlasnik akademije je KaibaCorp sa Seto Kaibom na čelu. Akademija je puna prirodnih ljepota koje uključuje veliku šumu, jezero, slapove i vulkan. Učenici se često vole odmarati na glavnoj plaži ostrva. Akademija posjeduju kako je već navedeno luku za goste ostrva i za prijevoz učenika. Mnogi službenici dolaze helikopterom pa zato je izgrađen i heliodrom. Akademija ima veliki sportski centar koji služi sa časove gimnastike i za sportsku rekreaciju. Vulkan i vulkanske stijene zauzimaju oko polovinu ostrva i proradio je kada je bio meč između Džejdena i Noćnog Ogrtača, ali inače nije aktivan. Na akademiji postoji i kantina.Također postoji i prodavnica karata u kojoj radi gospođa Dorothy. Od svih spavaonica najljepša je spavaonica Obeliska koja ima čak i jackuzzije i panoramu na jezero. Postoji ženska i muška spavaonica što u ostalih spavaonica nema. Na glavnoj zgradi istaknuta su tri stepena zgrade obojena sa tri boje koje prevladavaju na akademiji .Akademija ima i veliko ozvučenje koje je ozvučeno kroz čitavu zgradu.Kada se pojavio i novinar Gerard prikazano je i akademsko skladište uniforme. Na akademiji također postoji sala za kompjutere i pisanje. Ispod ostrva se nalazi ogromna prostorija u kojoj se nalaze ploče sa tri zabranjena čudovišta Uriu,Hamona i Raviela koji podsjećaju na tri egipatske velike karte Slifer Nebeski Zmaj, Krilati Zmaj Ra i Obelisk Mučitelj. Prostorija ima sedam ključeva od sedam prepreka koje čuva dekan Šepard u svom uredu. Akademija je isprecjecana mrežom puteva, a glavni put sprovodi od luke do zgrade akademije i heliodroma na kraju ostrva.

References[uredi | uredi izvor]

 1. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #1
 2. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #1
 3. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #2
 4. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #4
 5. ^ Yu-Gi-Oh! GX. Epizoda #1

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]