Dunjaluk

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Dunjaluk ili dunajluk je uobičajeno izgovaranje arapske riječi dun'ja (arapski: الدنيا), što je pojam koji se koristi u islamskom vjerskom (ili filozofskom) smislu, i označava "ovaj svijet". Suprotna riječ je "ahiret" koja označava "onaj ili budući svijet".

Obje riječi su apstraktne zbog toga što vuku granicu koja dijeli svijet u dva područja. Ta granica se prelazi smrću, tj. smrt označava prelaz iz dunjaluka u ahiret. Metafizika i mnoge vjere opisuju dunjaluk kao "konačan, privremen ili tjelesan", dok ahiret se opisuje kao "vječan, krajnji ili uman". Ta podjela svijeta se poriče od strane humanista ili ateista po čijim mišljenjima se svijet samo sastoji od sadašnjice, tj. dunjaluka.

Mnoge, ali ipak ne sve, vjere uče dualnost svijeta, tj. podjelu u dunjaluk i ahiret. Isto tako mnogi filozofski smjerovi govore, u nekom smislu, o dualnosti svjetskog sistema.

Dunjaluk u Islamu[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Dunjaluk u drugim vjerama[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.

Dunjaluk u filozofiji[uredi | uredi izvor]

[icon] Ova sekcija zahtijeva proširenje.


Discourse-into-the-night.jpg Nedovršeni članak Dunjaluk koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.