Dvogodišnja biljka

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Dvogodišnje biljke)
Peršun je čest primjer dvogodišnje biljke.
Patuljasta biljka „slatki William“ je dvogodišnja.

Dvogodišnje biljke (također biejnalne biljke) su zeljaste biljke čiji je životni ciklus (od nicanja do formiranja sjemena) dvije godine , ili točnije dvije vegetacijske sezone, a ne dvije godine u kalendarskom smislu, ali i jednu sezonu rasta u nepooljnim klimatski uvjetima (zimska ili sušna sezona) i jedna poslije . Dvogodišnje biljke se razlikuju od jednogodišnjih, koje žive samo jednu vegetaciju, a s druge strane od "pravih" trajnica koje žive više od dvije sezone rasta.[1][2][3] U prvoj godini, nakon klijanja, dvogodišnjaci imaju samo vegetativnu fazu razvoja; proizvode samo korijenje i listove za pohranu hranjivih sastojaka – cvjetovi i plodovi sa sjemenkama formiraju se tokom druge vegetacijske sezone (nakon mraza ili sušne sezone). U povoljnim klimatskim uvjetima i ranom sjetvom, međutim, neke dvogodišnje biljke mogu cvjetati i u prvoj godini . Nakon zrelosti sjemena, međutim, dvogodišnjaci, kao i jednogodišnji, uvijek ugibaju. Dobro poznati primjer dvogodišnjih biljaka je – suprotno njenom latinskom imenu zapravo dvogodišnja - srebrni list ili džinovska medvjeđa kandža (Heracleum mantegazzianum).

Usjevi[uredi | uredi izvor]

Neke dvogodišnje kulture od kojih se ne koriste pretežno plodovi ili sjemenke uzgajaju se samo kao jednogodiše biljke. Dobro poznat primjer je repa. Njihov korijen upotrebljiv je samo u prvoj godini. U drugoj godini bi se pohranjene hranjive tvari pretežno koristile za stvaranje cvijeta. Nekoliko primjera dvogodišnjih usjeva:

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Annual, Perennial, Biennial?". Texas Cooperative Extension. Pristupljeno 31. 8. 2012.
  2. ^ "Biennial". Oxford Dictionaries. Oxford University Press. Arhivirano s originala, 3. 8. 2016. Pristupljeno 9. 8. 2016.
  3. ^ "Bolting in vegetables". Royal Horticultural Society. Pristupljeno 21. 6. 2015.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]