Dvorac Banfi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Dvorac Banfi
Banfi kod Štrigove, Hrvatska
Jugozapadno krilo dvorca Banfi
Vrsta građevine dvorac
Tip
Građevni materijal
Položaj Banfi kod Štrigove,
Međimurska županija,
Hrvatska
Osnivanje 14. vijek
Vlasnici grofovi Banffy,
grofovi Feštetići i dr.
Stanje sačuvanosti renoviran

Dvorac Banfi je stara plemićka građevina, koja se nalazi u selu Banfi nadomak Štrigove, sjedišta istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije, Republika Hrvatska. Pominje se u nekim izvorima već od 14. vijeka, tačnije 1373. godine, kao dvorac grofa Banffyja, gospodara Lendave u susjednoj Sloveniji.

Dvorac je jednospratan, relativno jednostavne konstrukcije, sa tlocrtom u obliku slova „L“. Ima nizove dvokrilnih prozora sa svake strane i otvoren prolaz u obliku arkade ispod jugozapadnog krila, gdje je smješten ulaz na sprat i u podrum. Svoj današnji izgled najvjerovatnije je dobio u 18. vijeku, jer ima elemente kasnobaroknog stila. Dugi niz godina bio je u lošem, zapuštenom stanju, ali je u novije vrijeme renoviran i privlači pažnju svojim izgledom. Blizu njega nalaze se poljoprivredne površine, a prevladavaju vinogradi i voćnjaci.

Kroz vijekove promijenio je više vlasnika, pa su osim grofa Banffyja njime gospodarili, među ostalima, i grofovi Feštetići, čakovečka porodica Franetović, te preduzeće „Agromeđimurje“. Uz dvorac je vezana romantična ljubavna priča hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina i lijepe grofice, kćerke grofa Banffyja, koji su, prema predaji, ovdje proveli neko vrijeme u idili.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]