Dvorac Banfi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Dvorac Banfi

Dvorac Banfi je stara plemićka građevina, koja se nalazi u selu Banfi nadomak Štrigove, sjedišta istoimene općine u sjeverozapadnom dijelu Međimurske županije, Republika Hrvatska. Pominje se u nekim izvorima već od 14. vijeka, tačnije 1373. godine, kao dvorac grofa Banffyja, gospodara Lendave u susjednoj Sloveniji.

Dvorac je jednospratan, relativno jednostavne konstrukcije, sa tlocrtom u obliku slova „L“. Ima nizove dvokrilnih prozora sa svake strane i otvoren prolaz u obliku arkade ispod jugozapadnog krila, gdje je smješten ulaz na sprat i u podrum. Svoj današnji izgled najvjerovatnije je dobio u 18. vijeku, jer ima elemente kasnobaroknog stila. Dugi niz godina bio je u lošem, zapuštenom stanju, ali je u novije vrijeme renoviran i privlači pažnju svojim izgledom. Blizu njega nalaze se poljoprivredne površine, a prevladavaju vinogradi i voćnjaci.

Kroz vijekove promijenio je više vlasnika, pa su osim grofa Banffyja njime gospodarili, među ostalima, i grofovi Feštetići, čakovečka porodica Franetović, te preduzeće „Agromeđimurje“. Uz dvorac je vezana romantična ljubavna priča hrvatsko-ugarskog kralja Matije Korvina i lijepe grofice, kćerke grofa Banffyja, koji su, prema predaji, ovdje proveli neko vrijeme u idili.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]