Dvorac Feštetić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Zimska idila dvorca Feštetić (pogled s južne strane)

Feštetić, dvorac (kaštel), nalazi se u naselju Pribislavec kraj Čakovca, Međimurska županija, Republika Hrvatska.

Kroz vijekove bio je u posjedu više gospodara, među kojima su bili članovi plemićkih porodica Zrinski (16. i 17. vijek), te Feštetići (19. vijek i početak 20. vijeka), po kojima je dobio i ime.

U vrijeme Zrinskih ovaj je zamak bio okružen baštom i avlijom. Kasnije se u historijskim izvorima pominje da je u sklopu imanja postojala kapela te dvije pokrajnje zgrade. Današnji izgled dvorac je dobio sredinom 19. vijeka, kada ga je u neogotičkom stilu renovirao grof Juraj Feštetić. Izgrađen je od klesanog kamena, s bogato ukrašenim neogotičkim arhitektonskim elementima, posebno vijencima i dovratnicima.

Do 1923. godine u dvorcu je boravio grof Eugen Feštetić, a onda ga je, zajedno s cijelim imanjem, odlučio prodati. Od tada je objekt služio za smještaj raznih državnih funkcionara, oficira, pa čak i djece ratnih izbjeglica. Nakon drugog svjetskog rata u njega se smjestila lokalna osnovna škola, koja ga koristi i danas.

Iako je više puta stradao u ratnim vihorima, bio opljačkan i devastiran, pa čak i zapaljen, dvorac Feštetić uvijek je obnavljan. Danas je u relativno dobrom stanju, te je po mnogima najljepši i najromantičniji od svih dvoraca u Međimurju.

Galerija[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]