Dvorac Kolossi

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Dvorac Kolossi

Dvorac Kolossi je utvrđenje koje se nalazi nekoliko kilometara od grada Limassola na Kipru.

U srednjem vijeku je imao veliki strateški položaj i nadzirao je proizvodnju šećera, koji je bio jedan od najvažnijih izvoznih artikala Kipra. Predstavlja lijep primjer vojne arhitekture, a izvorno je izgrađen u 13. vijeku, a kasnije obnovljen u svom sadašnjem obliku sredinom 15. vijeka. Svaka od četiri strane je 16 metara dugačka izvana i 13.5 metara iznutra. Visina dvorca je 21 metar. Čvrsta gradnja se pokazala dovoljnom da zaštiti dvorac kroz vijekove i također od mnogih potresa koji su se dogodili na tom području. Zamak je najvjerovatnije napravila franačka vojska 1210. godine, kada je jerusalemski kralj Hugo III cijeli taj predio predao Vitezovima Reda Svetog Ivana Jerusalemskog (Ivanovci, Vitezovi Hospitalci), a sadašnji zamak je napravljen, 1454. godine. U zamku su između ostalih boravili Rikard I kralj Engleske i Templari. Kolosi i dvorac su direktno povezani s brojnim važnim događajima, koji čine razne zanimljive prekretnice u viševjekovnoj i burnoj historiji Kipra.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]


Corinthian capital.png Nedovršeni članak Dvorac Kolossi koji govori o arhitekturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.