Dylan Dog

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Dylan Dog je strip junak kojeg je stvorio Tiziano Sclavi za izdavačku kuću Sergio Bonneli Editore. Dark Horse Comics izdaje englesku verziju ovog stripa, u Hrvatskoj ga štampa Ludens, a u Srbiji izdavač Veseli četvrtak. Dylan Dog je drugi najprodavaniji junak u Italiji, posle Texa Willera. Serijal se u Italiji bliži 300-totom broju, a istovremeno izlaze i dodatne edicije kao što su Maxi, Almanah straha, specijal, giganti....

Nastanak[uredi | uredi izvor]

Kao model po kojem je nastao lik Dylana Doga poslužio je engleski glumac Rupert Everett. Dylan Dog je istraživač noćnih mora, ali i jedan od rijetkih junaka koji pati od raznoraznih fobija, a također je i liječeni alkoholičar. Dylan je uvijek obučen u crvenu košulju, crnu jaknu i blue jeans. U slobodno vrijeme svira klarinet.Živi u Londonu, u Craven Road 7, zajedno sa svojim pomagačem Grouchom.

Prijatelji[uredi | uredi izvor]

Groucho predstavlja vedru stranu Dilanovog melahoničnog svijeta, a njegova uloga u priči najčešće se svodi na pričanje viceva i dobacivanje pištolja Dilanu u opasnim situacijama. Njegov lik preuzet je od poznatog američkog glumca i komičara Groucho Marxa, jednog od braće Marx. Inspektor Bloch, Dylanov bivši šef iz Scotland Yarda, je i njegov veliki prijatelj. Odnos Blocha prema Dylanu je više očinski nego li prijateljski iako Bloch često zna prigovarati kako zbog njega nikad neće dočekati penziju.[1]

Neprijatelji[uredi | uredi izvor]

Među njegove neprijatelje spada doktor Ksabaras, koji je igrom slučaja Dylanov otac. Ksabaras pokušava da nađe serum pomoću koga će ljudi postati zombiji i vječno živjeti. On je Dylanu poslao maketu galije koju on treba da sastavi kako bi saznao detalje o njegovom porijeklu. Galija predstavlja mnogo toga, kao što je smrt, ljubav i paralelni svijetovi. Romantik je koji se neprestano zaljubljuje, ali i biva ostavljen.

Njegove djevojke[2][uredi | uredi izvor]

Anna Never[uredi | uredi izvor]

Anna Never je glumica i model. Zgodna plavuša i nespretna, haotična koja je više nalik na tornado. Uvijek se pojavljuje na pogrešnom mjestu u pogrešno vrijeme. Dylan ostaje s njom uglavnom do kraja epizode.

Sybil Browning[uredi | uredi izvor]

Crnokosa Sybil nije od onih koja lomi Dylanovo srce. Ona je udovica i prva Dylanova afera, koja se okončava čim u nastavku Dylan upoznaje plavokosu Jane.

Adaptacija[uredi | uredi izvor]

Filmovi[uredi | uredi izvor]

TV serije[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ "Dylan Dog". Stripovi.com. Naklasa Fibra d.o.o. 1. 1. 2009. Pristupljeno 20. 3. 2019. 
  2. ^ "Dylan Dog und seine Frauen". Dylan Dog DE (jezik: njemački). Pristupljeno 20. 3. 2019. 
  3. ^ "Dylan Dog: Dead of Night (2010)". IMDB. Pristupljeno 20. 3. 2019. 
  4. ^ "The Blockbuster Buster (2010– )". IMDB. Pristupljeno 20. 3. 2019.