Eadgifu

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Gospa Eadgifu (ili Edgiva; staroengleski: Ēadgifu; Wessex, 902 – nakon 955) bila je princeza Engleske i kraljica supruga Francuske.[1]

Eadgifu sa sinom

Biografija[uredi | uredi izvor]

Eadgifu je rođena 902. godine u Wessexu kao kći kralja Anglosaksonaca, Edvarda Starijeg i njegove druge supruge, kraljice Ælfflæd.

Udala se za kralja Francuske Karla III Glupog; bila mu je druga supruga.[2] Sin Karla i Eadgifu bio je princ Luj, koji je kasnije postao kralj Luj IV.

922. Karlo je svrgnut te je Eadgifu, kako bi zaštitila sina, odvela Luja u Englesku. Luj je tamo ostao do 936, kad je sa majkom otišao u Francusku kako bi bio krunisan za kralja. Eadgifu se potom povukla u samostan u Laonu,[3] ali ju je 951. oteo Herbert III od Omoisa, koji ju je i oženio.[4]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Lappenberg, Johann (1845). A History of England Under the Anglo-Saxon Kings.
  2. ^ Karlova prva supruga bila je Frederuna, koja je Karlu rodila nekoliko kćeri, šta nije zadovoljilo kralja koji je htio sina.
  3. ^ Schwennicke, Detlev (1984). Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten (Marburg: J. A. Stargardt), Tafel 49.
  4. ^ Dunbabin, Jean (1999). "West Francia: The Kingdom". Reuter, Timothy. The New Cambridge Medieval History. III. Cambridge University Press. ISBN 0-521-36447-7.