Edgar Miroljubivi

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edgar I Miroljubivi

Edgar I Miroljubivi (Eadgar I), engleski kralj, rođen 942., a umro 8. jula 975. godine.

Mlađi je sin Edmunda I Veličanstvenog, a krunu je naslijedio godine 959. od svog starijeg brata Edwyja koji je te godine preminuo. Od godine 957., nakon što je u bitki kod Gloucestera porazio brata Edwyja, bio je vladar sjevernog dijela Engleske, i to Northumbrije i Mercije. Nakon Edwyjeve smrti ponovno je ujedinio Englesku. Nadimak Miroljubivi ne odgovara u potpunosti istini budući da je bio puno snažniji i sposobniji vladar od svog starijeg brata Edwyja.

Učvrstio je unutarnji poredak u zemlji organiziravši je u grofovije i okruge. Uredio administrativni sistem ubiranja poreza, te je novac kovao prosječno svakih šest godina što je u ono vrijeme bio veliki administrativni uspjeh. Organizirao je mornaricu koja je imala zadaću braniti zemlju od napada Vikinga sa sjevera.

Godine 973. u Bathu organizirao svoju raskošnu krunidbu, te je postao prvi kralj koji je i formalno okrunjen za kralja Engleske. Sebe je nazivao i imperatorom. Naslijedio ga je najstariji sin Edvard.