Edin Numankadić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edin Numankadić
Rođenje 1948
Sarajevo
Obrazovanje Pedagoška akademija Sarajevo, Katedra za likovno obrazovanje, 1953.
Vrsta umjetnosti slikarstvo
Djela Svjedoci postojanja

Edin Numankadić (Sarajevo, 1948. godine -) je jedan od značajnijih bosanskohercegovačkih likovnih umjetnika od početka sedamdesetih godina. Završio je Pedagošku akademiju, Katedra za likovno obrazovanje Sarajevo. Studirao je Historiju jugoslavenskih književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

U ranom periodu Numankadić se izražava jezikom slikarstva bojenog polja i procesualnog i analitičkog slikarstva. U kasnijem periodu, tokom i nakon rata Numankadić se služi i praksom Objet trouvéa - slučajno pronađenih predmeta. Umjetnički vrhunac Numankadić je dostigao uništenjem svojih prijeratnih djela.

Brojne samostalne izložbe i učešće na značajnijim internacionalnim umjetničkim smotrama, kao i brojne osvojene nagrade i priznanja, govore o njegovom aktivnom i kontinuiranom učešću u razvoju bosanskohercegovačke likovne umjetnosti. Jedan je od osnivača umjetničke grupe 1+1+1 početkom sedamdesetih, Prostor-Oblik sredinom sedamdesetih godina i grupe KAMMEN. Svojim umjetničkim aktivnostima nedvojbeno je doprinjeo pluralizaciji i liberalizaciji likovnosti na bosanskohercegovačkoj umjetničkoj sceni. Dva puta je učestvovao na Venecijanskom bijenalu - 1993. godine sa projektom "Svjedoci postojanja", i 2003. godine u sklopu BiH selekcije.

Trenutno je direktor Olimpijskog muzeja u Sarajevu i jedan od osnivača kolekcije Ars Aevi (Muzej savremene umjetnosti u Sarajevu) i njen stalni savjetnik.

Član je ULUBiH-a od 1974. godine. Imao je preko pedeset samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu. Dobitnik je preko dvadeset vrijednih nagrada za svoj rad.

Živi i radi u Sarajevu.

Djela[uredi | uredi izvor]

  • Prostor, boja, vrijeme – akrilik na platnu, 1974-82.
  • Tragovi, kombinovana tehnika, 1982.
  • Zapisi, akrilik na papiru, 2008.
  • Kutije, kombinovana tehnika, 2008.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]