Edith Kawelohea McKinzie

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Edith Kawelohea Kapule McKinzie (22. oktobar 1925 – 21. oktobar 2014) bila je havajska spisateljica i učiteljica, koja se specijalizirala za havajska pojanja i ples hulu.

Biografija[uredi | uredi izvor]

Edith je rođena 22. oktobra 1925. u Honoluluu, na ostrvu Oahuu, kao Edith Kawelohea Kapule. Njeni roditelji bili su Harry Kawelo Kapule i Caroline Costa,[1] koja je bila portugalskog porijekla. Godine 1946, Edith se udala za Claytona McKinziea te je njihova kćerka Joleen Hokuloa McKinzie. Edith je bila profesorica na sveučilištu zvanom University of Hawaiʻi, učeći studente o havajskoj kulturi, posebno o drevnim pojanjima i huli te je objavila dvije knjige u kojima je iznijela svoje znanje o genealogijama havajskih poglavicâ. Umrla je 21. oktobra 2014, nekoliko sati prije svog 89. rođendana.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ “Auntie” Edith Kawelohea McKinzie. "Edith Kawelohea Kapule McKinzie was born on October 22,1925 in Honolulu to a pure Hawaiian father, Harry Kawelo Kapule of Holualoa, on the island of Hawaii and a Portuguese mother, Caroline “Carrie” Costa of Pauoa, O’ahu."