Edmund Željeznoboki

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe validnim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edmund II Željeznoboki

Edmund II Željeznoboki (Eadmund II), engleski kralj, rođen oko 993., a umro 30. novembra 1016. godine.

Vlast je godine 1016. preuzeo od oca Ethelreda nakon njegove smrti, a u trenutku velike vojne premoći danskih osvajača i smrti danskog kralja Svena kojeg je naslijedio njegov sin Knut.

Upamćen kao vrlo energičan vladar. Sa Knutom je tokom svoje kratke vladavine vodio rat sa promjenjivom srećom pri čemu su se izmjenjivale vojne pobjede na jednoj i drugoj strani što je završilo sklapanjem mira u Alneyu 1016. godine. Prema tom sporazumu Engleska je podijeljena na način da je Knutu pripala polovina Engleske sjeverno od rijeke Temze, a Edmundu je pripao južni dio. Ubrzo nakon toga iste godine 1016. Edmund je umro te je Knut Veliki preuzeo kontrolu nad cjelokupnom Engleskom, te postao engleski kralj.