Zvonce Sutjeske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Edraianthus sutjeskae)
Zvonce Sutjeske
Edraianthus sutjeskae
Status zaštite: Ugroženi
Sistematika
CarstvoPlantae
DivizijaMagnoliophyta
RazredMagnoliopsida
RedAsterales
PorodicaCampanulaceae
RodEdraianthus
VrstaE. sutjeskae
Lkšić

Zvonce Sutjeske (lat. Edraianthus sutjeskae Lkšić) je endemska biljka iz porodice Campanulaceae. Ova vrsta je izdvojena iz grupe populacija Edraianthus serpylifolius (Vis.) A. DC. in DC.[1]

Opis[uredi | uredi izvor]

Kao i ostale vrste roda Edraianthus, i ova biljka je trajnica, obično visine oko 2-5 (rijetko do 8) cm. Relativno je visoka, često polegla ili uspravna i gola, rijetko dlakava. Listovi malo ljepljivi, sjajni, najcešćee goli, a rjeđe obostranos malo dlakavi. Dugi su 10-30, ponekad i do 45 mm, a široko i 1,5–4 mm. Cjelovitog su ruba ili slabo nazubljeni, malo dlakavi. Brakteje su malobrojne, usko izdužene. U osnovi su proširene i zelene sa purpurnim prelivom. Čaška je duga 5–10 mm, purpurnocrvena ili žuckasta, gola.

Cvjeta u junu i julu. Krunica je zvonasta, tamnoljubičasta, gola ili s slabo dlakavom nervaturom. Običnoje duga oko 15–20 mm.

Plod je tobolac sa nepravilnim zaklopcima koji se otvara na vrhu i otpadaju. Sjemenke su jajolike, pljosnate, široko elipsoidne. Svijetlosmeđe su i gole, duge oko 1,2-1,4 mm, široke oko 1 mm.

Ekologija i rasprostranjenje[uredi | uredi izvor]

Ovo zvonce raste na stijenama i u vegetaciji polusmire­nih sipara do vrhova visokih planina u brojnim zajednicama sa Sesleria juncifolia i Oxytropidion dinarica.

E. sutjeskae je stenoendem Bosne i Hwercegovine. Opisan je u kanjonu Sutjeske, na stijenama Vratara, a ima ga i na Volujaku, Magliću i Zelengori.

Locus classicus je u kanjonu Sutjeske, Bosna i Hercegovina.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Šilić Č. (1990): Endemične biljke, 3. izdanje. Svjetlost, Sarajevo, ISBN 86-01-02557-9.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]