Edvard Mučenik

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Edvard II
Edward the Martyr by Edwards detail.jpg
Kralj Engleske
Vladavina 8. juli 975. - 18. mart 978.
Prethodnik Edgar I
Nasljednik Ethelred II
Otac Edgar I, kralj Engleske
Majka Ethelfled, kraljica Engleske
Rođenje 962.
Smrt 18. mart 978.
Dvorac Corfe, Dorset
Mjesto sahrane Opatija Shaftesbury

Edvard II (staroengleski: Eadweard II; 962. - 18. mart 978.), poznatiji kao Edvard Mučenik, je bio kralj Engleske od 975. do ubistva 978. godine. Bio je najstariji sin kralja Edgara Miroljubivog i njegove supruge Ethelfled. Nakon očeve smrti, njegovo nasljedstvo je osporeno; jedni su podržavali Edvarda a drugi njegovog mlađeg brata Ethelreda Nespremnog. Edvard je izabran za kralja i krunisan od strane njegovih glavnih pristalica, nadbiskupa Dunstana i Osvalda.

Nakon njegove krunidbe, izbio je građanski rat. Plemstvo je iskoristilo njegovu slabost i oduzelo benediktincima imanja i drugu imovinu koju im je Edgar dodijelio. Njegova kratka vladavina je završena njegovim ubistvom 978. godine u dvorcu Corfe u okolnostima koji nisu sasvim jasni. Sahranjen je uz veliku ceremoniju u opatiji Shaftesbury 979. godine. U historijskim izvorima opisan je kao mučenik, odnosno kao žrtva kraljice Elfride, majke Ethelreda Nespremnog. Danas je priznat kao svetac u Rimokatoličkoj crkvi, Pravoslavnoj crkvi i Anglikanskoj zajednici.