Edvard V, kralj Engleske

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa Edvard V Engleski)
Eduard IV
Eduard V i njegov brat Rikard zatvoreni u Toweru, slika Paula Delarochea
Vladavina9. april 1483 - 25. juni 1483
PrethodnikEduard IV
NasljednikRikard III
DinastijaYork
OtacEduard IV, kralj Engleske
MajkaElizabeth Woodville
Rođenje4. novembar 1470
Westminster
Smrt9. april 1483
Tower of London (pretpostavka)
Mjesto sahraneWestminsterska opatija (pretpostavka)

Eduard V (4. novembar 1470 - 1483?) jeste kratkotrajno bio kralj Engleske.

Bio je četvrto, ali najstarije muško, od desetero zajedničke djece Eduarda IV i Elizabeth Woodville. Rođen je u doba kratke restauracije dinastije Lancaster na čelu sa Henrikom VI godine 1470. Povratkom Eduarda IV iz izbjeglištva na vlast godine 1471. godine postao je službeni nasljednik engleske krune i dobio titulu princa od Velsa.

Dana 9. aprila 1483. godine, smrću svog oca, naslijedio je krunu sa nepunih trinaest godina. Kako tada još nije bio punoljetan, njegovom amidži Rikardu, vojvodi od Gloucestera, povjerena je uloga regenta i zaštitnika mladog kralja. Međutim, vojvoda od Gloucestera svoju ulogu nije izvršavao lojalno mladom kralju, nego je pred parlamentom pokrenuo postupak kojim je želio dokazati da njegov bratić nema legitimitet potreban za naslijeđivanje engleske krune.

Dana 25. juna 1483. godine parlament je proglasio mladog Edvarda i njegovog mlađeg brata Rikarda, vojvodu od Yorka i Norfolka, zajedno sa njihovim sestrama, nelegitimnim nasljednicima krune, jer je njihov amidža dokazao da je njegov umrli brat u trenutku vjenčanja sa Elizabeth Woodville već bio vjenčan s Eleanor Butler, pa je stoga brak sa Elizabeth bio nevaljan i djeca rođena u tom braku nezakonita. Kako su druga Rikardova braća umrla prije Eduarda IV, Rikard je ostao jedini nasljednik krune.

Mladi kralj Eduard i njegov brat Rikard zatvoreni su, navodno radi vlastite sigurnosti, u Tower of London i nikada više nisu viđeni. O tome šta se poslije događalo može se samo nagađati, a smatra se da su najvjerovatnije ubijeni. Rikarda III su optuživali za njihovu smrt, premda nikada ništa nije bilo dokazano. Rikard se nakon njihovog zatvorenja dao okruniti za engleskog kralja, dana 6. jula 1483..

Godine 1674. neki radnici su, prilikom preuređenja Towera, iskopali kutiju sa dva dječija kostura. Stavili su ih na hrpu otpada dok se neko nije dosjetio da bi to mogli biti ostaci mladog kralja i njegovog brata. Tadašnji engleski kralj, Karlo II, zapovijedio je da se njihovi ostaci presele u Westminstersku opatiju i tamo dostojno sahrane gdje i danas leže, iako nikada nije sa sigurnošću utvrđeno da su to njihovi posmrti ostaci.