Egzorcist

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Egzorcist je osoba koja izvodi egzorcizam, a to je najčešće vjerski poglavar, ili osoba za koju se smatra da posjeduje vještine za navodno istjerivanje zlih bića (demona, vragova, šejtana, džinova, džavola, utvara). Egzorcist može da koristi religijske materijale, kao što su molitve i set formula (tj. određenih dijelova iz religije koje se nadovezuju jedna na drugu), pokrete, simbole, ikone, hamajlije, itd. Neki egzorcisti često dozivaju nadprirodne sile da izvrše zadatak, odnosno da istjeraju zlo duhovno biće.


Egzorcisti u različitim religijama[uredi | uredi izvor]

Katoličanstvo[uredi | uredi izvor]

Još od Vijeća u Trentu, red "egzorcista" je bio jedan od tri manja reda u ministarstvu Rimokatoličke crkve. U to vrijeme ovaj red je bio namjenjen ekskluzivno egzorcizmu katekumena u baptističkim obredima, ostavljajući egzorcizam demona sveštenicima; ali njegova uloga je kasnije proširena. Do dvanaestog vijeka red je postao čisto ceremonijalan. Kao članovi manjeg reda, egzorcisti su nosili misne košulje. Ured egzorcista nije bio dio sakramenta Svetog reda nego je u početku bio sastavljenih od onih koji su imali tu posebnu karizmu za izvođenje dužnosti reda i kasnije za izučavanje svešteništva.

Red egzorcista je bio potisnut tokom reformi nižih redova, poslije Drugog vatikanskog koncila, od strane Pavla VI. Red preživljava u nekim katoličkim društvima poput Svešteničkog bratstva sv. Petra. Neki vjeruju da je sticanje naziva akolite u običajima nakon Koncila značilo zaređenje u jedan od manjih redova koji su bili ispod njega, kao što su egzorcist ili ostijarijus, iako ovo nije nikada bilo zvanično definisano (iako Kanonski zakonik, dio 1009, izričito nalaže da su "jedini redovi episkopat, svešteništvo i đakonat").

U zadnje vrijeme, mnoge dioceneze su formalno nominovale sveštenike na mjesta egzorcista, djelomično kao odgovor na učestale zahtjeve za egzorcizmom koji su počeli stizati nakon filma Egzorcist iz 1973. godine, a djelomično kao rezultat ponovne afirmacije egzorcizma kao neophodnog rituala, od strane Pape Ivana Pavla II (koji je, navodno, tokom svog papinstva izveo tri rituala) i Pape Benedikta XVI. Gabriele Amorth je glavni egzorcist Rimske dioceneze, te osnivač Međunarodnog udruženja egzorcista. [1] [2][mrtav link]

Islam[uredi | uredi izvor]

Ne postoji evidencija o egzorcizmu u ranoj Islam skoj historiji, ili o opsjednutosti demonima. Međutim, egzorcizam se danas izvodi u mnogim islamskim zemljama od strane praznovjernih "egzorcista" nad praznovjernim "žrtvama".

Iako se u islamu spominju džini i šejtani, te postoje fraze u Kur'anu i Hadisima koje se mogu smatrati implicitnim navođenjem postojanja demonske opsjednutosti i egzorcizma, postojanje ovih fenomena nije nikad jasno konstatirano, i vjerovanje u njih nije dio islamskog vjerovanja. Praktikovanje egzorcizma se osuđuje u glavnim strujama islamskog učenja, te se smatra kriminalnim djelom u mnogim islamskim zemljama, kao što su Egipat i Saudijska Arabija.

Judaizam[uredi | uredi izvor]

Mesijanski jevrejski (MJ) egzorcisti svoju moć i autoritet zvanja dobijaju posvećenim pomazanjem direktno od strane Gospoda, Yeshua Ha Mashiach, također poznatog kao Isus Krist. MJ egzorcisti su edukatori koji pružaju pomoć opsjednutim, ugnjetavanim osobama, te ih vode kroz faze procesa egzorcizma. Fizička snaga, idoli, hamajlije, ili slični religijski rekviziti se ne koriste u MJ egzorcizmu.

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]