Ekološka pedagogija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Ekološka pedagogija ili ekopedagogija također poznata i kao pedagogija okoliša je nova disciplina primijenjene pedagogije koja izgrađuje i razvija sustav svijesti u području zaštite okoliša sticanjem znanja, razvijanjem ponašanja i stalnim usavršavanjem ljudskih odnosa s najzdravijim prirodnim i društvenim okruženjem. Ona takođe podstiče brigu o obrazovanju o okolišu kako individualno, tako i socialjno, brigu o kvalitetu života, ovisno o sustavu znanja, ekološkim sadržajima, stavovima i vrijednostima djece, mladih i odraslih prema okolišu. Ekološka pedagogija nastoji naučno proučavati i praktički potaknuti odgojno-obrazovnu aktivnost roditelja i nastavnika na principima ekoloških pokazatelja prirodne znanosti i društvene međuovisnosti u ekološkom ponašanju. Vrijednosti ovog praktično-metodološkog i pedagoškog djelovanja na razvoju cjelovite ljudske ekološke kulture rezultat su višestrukog razvoja ekološkog odgoja i obrazovanja i kao takva predstavlja jedno od temeljnih područja pedagogije i ekologije. Ekološka pedagogija predstavlja most između pedagoške i ekološke nauke. Na razvoj ove discipline znatno je utjecao brazilski filozof i nastavnik Paulo Freire.[1][2][3][4] .

U okviru ciljeva ekopedagogije je i ostvarenje kulturnih oblika spoznaje temeljenih na normativnim konceptima kao što su održivost, globalizacija i biofilija (tj. Ljubav prema svim životnim oblicima).[3]

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Omerović, Muhamed (2012). Osnove ekološke pedagogije (Metode ekološkog odgoja i obrazovanja). Tuzla: Centar za edukaciju i obrazovanje. ISBN 9789958310959.
  2. ^ Tufekčić, Nermin (2015). Ekološka pedagogija. Sarajevo: Dobra knjiga. ISBN 9789958272240.
  3. ^ a b Kahn, Richard. Ecopedagogy: An Introduction. Counterpoints, Vol. 359, Critical Pedagogy, Ecoliteracy, and Planetary Crisis: the Ecopedagogy Movement. (2010), pp. 1–33.
  4. ^ Carmona, Luis Gabriel; Simpson, Edward; Misiaszek, Greg; Konstantakos, Leonidas; Whiting, Kai (decembar 2018). "Education for the Sustainable Global Citizen: What Can We Learn from Stoic Philosophy and Freirean Environmental Pedagogies?". Education Sciences (jezik: engleski). 8 (4): 204. doi:10.3390/educsci8040204.

Bibliografija[uredi | uredi izvor]