Ekonomija (dokumentarni film)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Dokumentarni film "Ekonomija" je prvi bosanskohercegovački dokumentarni film koji u potpunosti obrađuje temu ekonomije, sa posebnim fokusom na ekonomsku problematiku Bosne i Hercegovine. Dokumentarac "Ekonomija" je autorsko djelo Admira Čavalića, rađen u produkciji udruženja građana "Multi" Tuzla i MediaPlus d.o.o iz Sarajeva, dok režiju potpisuje Rusmir Ahmedić.

Film je sniman u 2012. godini, na lokacijama Tuzle i Sarajeva, a prati odnos države i običnog čovjeka, analizirajući pretpostavke bez kojih ekonomija ne može uspješno funkcionisati.[1]. Film, naslanjajući se na ideje austrijske ekonomske škole i klasičnog liberalizma, nastoji prikazati ekonomske probleme Bosne i Hercegovine koji prije svega proizilaze iz države u užem smislu, a na štetu običnih građana i privrede. U filmu se zaključuje: "Sama država je poput vikinga - nasilno kroz poreze i doprinose uzima od svojih građana, a zatim taj novac distribuira svima onima koji su bliski samoj državi."[2]

Medijsko praćenje[uredi | uredi izvor]

Film je premijerno prikazan 20. februara 2012. u Amfiteatru Ekonomskog fakulteta u Tuzli. Profesor Zijad Džafić sa Ekonomskog fakulteta u Tuzli je mišljenja da ovaj dokumentarac ima ogroman značaj za bosanskohercegovačku javnost, s obzirom "da je Čavalić postavio hipotezu, da što stvarate nepovoljniji poslovni ambijent, to vam daje veću šansu da duže ostanete na vlasti"[3]. Nakon premijere dokumentarac "Ekonomija" je od 12. augusta 2012. dostupan korisnicima svjetske mreže na YouTube kanalu[4]. Početkom 2013. godine objavljena je HD verzija ovog dokumentarca.

Vijest o filma su prenijeli mediji u državi, dok se film naknadno spominjao u vidu komentara, intervjua i kolumne u sedmičnom magazinu "Dani", magazinu "Start" Arhivirano 4. 4. 2022. na Wayback Machine, "Oslobođenju" i programu "Glasa Amerike" (VOA). Na osnovu zainteresovanosti šire javnosti za film u februaru 2013. je pokrenut seminar "Katalaksija - ekonomija u jednoj lekciji" u okviru kojeg se obrađuju ekonomske ideje navedene u filmu.

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]