Ekstra Nena

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Snežana Berić (rođena u Beogradu 1960. godine) je srpska pop pevačica, poznata pod umjetničkim imenom Ekstra Nena.

Karijera[uredi | uredi izvor]

Muzičko obrazovanje stekla je u klasi solo-pjevanja u muzičkoj školi „Slavenski“ u Beogradu.[1] Zahvaljujući neobičnoj boji i opsegu glasa, ova umjetnica uspješno se ogledala u različitim muzičkim žanrovima izvodeći koncertni repertoar na nekoliko svjetskih jezika.[1] Ostvarila je niz dramskih uloga na televiziji i u pozorištu. Dobitinik je zlatne značke Kulturno prosvjetne zajednice Srbije, i učesnik mnogobrojnih humanitarnih akcija u Srbiji i širom srpske dijaspore.[1] Objavila je tri knjige bajki i pesama: „Zaljubljena tetka“,[2] „Put do srca“ i „Ne zaboravi me“. Diplomirala je na Akademiji umjetnosti u Beogradu na temu Muzika u dramskom teatru-kompozitor Zoran Hristić, magistrirala je na temu Rebrendiranje Beogradske filharmonije na Fakultetu za kulturu i medije na Univerzitetu Megatrend u Beogradu, gdje radi kao asistent.[3] Autor je više naučnih radova, prezentovanih i objavljenih na naučnim skupovima u zemlji i inostranstvu, iz oblasti marketing menadžmenta u kulturi i umjetnosti.[3] Živi u Beogradu.

Eurosong 1992[uredi | uredi izvor]

Ekstra Nena je bila posljednja predstavnica Jugoslavije na Eurosongu. 1992. godine na tom takmičenju je otpjevala šarmantnu baladu "Ljubim te pesmama" koja je nepravedno nagrađivana sa malim bodovima. Razlog je bio možda političko stanje na ovim prostorima u to vrijeme. Nena je osvojila 44 boda i završila je na slabom 13. mjestu u konkurenciji od 23 zemlje. Najviše što je osvojila bilo je 10 bodova iz Izraela.

Diskografija[uredi | uredi izvor]

  • 1985. - Luckasta devojčica
  • 1988. - Tvoje usne kao vino
  • 1992. - Pokreni se
  • 1996. - Gorko ćeš plakati
  • 1996. - Jasu Srbijo
  • 1998. - A sve je drukčije moglo
  • 2001. - Ima dana
  • 2007. - Samo tvoja

Reference[uredi | uredi izvor]

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]