Idi na sadržaj

El-Biruni

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
El-Biruni
Rođenje973
Kjat, današnji Berunij, Havarizm, današnji Uzbekistan
Smrtcca 1050 (77 godina)
Gazni, današnji Afganistan
PoljeGeologija, fizika, antropologija, komparativna sociologija, astronomija, hemija, istorija, geografija, matematika, medicina, psihologija, filozofija, teologija

Ebu Rahim Muhammed el-Biruni (arapski: أبو الريحان البيريحان البيرووریحان بیرونی, perzijski: ابوریحان بیرونی) poznati je perzijski astronom i polimatičar koji je živio u vrijeme zlatnog doba islama. Rođen je 973. u blizini Kjata, glavni grad Havarizma (današnji Uzbekistan). Nazivali su ga "osnivač indologije", "otac komparativne religije", "otac moderne geodezije" i prvi antropolog.[1]

El-Biruni je bio dobro upućen u fiziku, matematiku, astronomiju i prirodne nauke, a istakao se i kao historičar, hronolog i lingvista. Proučavao je gotovo sve nauke svog vremena i bio je obilno nagrađen za svoja neumorna istraživanja u mnogim oblastima znanja.[2] Plemstvo i drugi moćni elementi u društvu finansirali su el-Birunijevo istraživanje i tražili ga s konkretnim projektima na umu. Sam po sebi uticajan, el-Biruni je i sam bio pod uticajem učenjaka drugih naroda, kao što su Grci, od kojih je inspirisan kada se okrenuo proučavanju filozofije. Nadaren lingvista, poznavao je horezmijski, perzijski, arapski, sanskrt, a znao je i grčki, hebrejski i sirijski. Veći dio svog života proveo je u Gaznavijanu, tada glavnom gradu Gaznavida, u današnjem centralno-istočnom Afganistanu. Godine 1017. otputovao je na indijski potkontinent i napisao raspravu o indijskoj kulturi pod naslovom "Tārīkh al-Hind" ("Historija Indije"), nakon što je istražio hinduističku vjeru koja se praktikovala u Indiji. izvanredno nepristrasan pisac o običajima i vjerovanjima različitih nacija, a njegova naučna objektivnost mu je donijela titulu al-Ustadh ("Majstor") kao priznanje za njegov izvanredan opis Indije ranog 11. stoljeća.

Umro je 1048. Studirao je jezike, islamsko pravo i mnoge druge naučne oblasti. Astronomijom se počeo baviti već sa sedamnaest godina. Jedan krater na Mjesecu je dobio ime po njemu.

Život

[uredi | uredi izvor]

El-Biruni je bio jedan od najvažnijih enciklopedista svog vremena. Iako je bio veoma bogat, posvetio se pronalaženju znanja. Sve vrijeme provodio je izučavajući razne naučne discipline. Nije bio samo astronom i matematičar, nego se bavio i fizikom, zemljopisom i mnogim drugim naukama. Za vrijeme vladavine kralja Mahmuta od Gaznija, više puta je sa njim putovao u Indiju zbog naučnih istraživanja. Tamo je izučavao indijski jezik, a pamti se i kao prvi musliman koji je izučavao indijsku religiju i filozofiju.

Radovi

[uredi | uredi izvor]
El Biruni - Ilustracija pomračenja mjeseca

Astronomija

[uredi | uredi izvor]

U području astronomije je učinio jako mnogo. Raspravljao je o rotaciji Zemlje i kretanjima planeta u svemiru. Tvrdio je da se planete kreću. Ta tvrdnja je tek kasnije priznata i to dugo nakon njegove smrti. Izračunao je udaljenost između pojedinih zvijezda. Nacrtao je pomračenja, a pomračenje Mjeseca je koristio da izračuna razliku dužina na površini Zemlje. Na ovaj način je egzaktno izračunao daljinu između dva mjesta u današnjem Iranu.

Matematika

[uredi | uredi izvor]

U matematici je el-Biruni opisao geometrijsku trigonometriju.

Geografija

[uredi | uredi izvor]

U području geografije je relativno tačno izračunao obim ekvatora, napravio je prvi globus i predstavio podlogu za računanje daljine između mjesta.

Fizika

[uredi | uredi izvor]

Kada je riječ o fizici, el-Biruni ima svoje zasluge i na ovom polju. Ovdje je poznat po izračunavanju specifične težine dragog kamena i metala.

Filozofija

[uredi | uredi izvor]

U filozofiji se bavio Aristotelovom logikom. Dopisivao se sa Ibn Sinom što je bilo značajno za razvoj dijalektičke misli.

Spisi njegovog stvaralaštva nalaze se u biblioteci Mervove džamije. Njegova najpoznatija djela su:

  • El-Kanunul-Mesud (knjiga iz područja astronomije, matematike i drugih nauka)
  • Et-Tefhim fi awetis-sina'atit-tendžin (Uvod u astronomiju)
  • Kitabul-Hind (knjiga koja opisuje indijsku kulturu, religiju i jezike)
  • El-Asarul-bakije fil-umemil-kali' (Zaostavštine prijašnjih nacija)
  • Kitabus-saide (Knjiga apoteke)

Reference

[uredi | uredi izvor]
  1. ^ Ahmed 1984, str. 9–10.
  2. ^ Yano 2013.

Izvori

[uredi | uredi izvor]

Dodatna literatura

[uredi | uredi izvor]