Električna snaga

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Električna energija se prenosi ovakvim nadzemnim vodovima, ali i preko podzemnih visokonaponskih kablova.

Električna snaga je odnos, po jedinici vremena, kojom se električna energija prenosi električnim krugom. SI jedinica snage je vat, jedan džul u sekundi .

Električnu energiju obično proizvode električni generatori, ali se također može napajati iz izvora kao što su električne baterije. Obično se opskrbljuju poslovni subjekti i domovi (kao električna energija iz domaće mreže) od strane elektroprivrede putem električne mreže.

Električna energija se može isporučivati na velike udaljenosti putem dalekovoda i koristiti za aplikacije kao što su kretanje, svjetlost ili toplota s visokom efikasnošću.[1]

Definicija[uredi | uredi izvor]

Električna snaga, kao i mehanička snaga, je stopa obavljanja posla, mjerena u vatima i predstavljena slovom P. Termin snaga se kolokvijalno koristi da označi "električnu snagu u vatima". Električna snaga u vatima koju proizvodi električna struja I koja se sastoji od naboja Q kulona svakih t sekundi koji prolazi kroz razliku električnog potencijala ( napona ) od V je

gdje

Q je električni naboj u kulonima
t je vrijeme u sekundama
I je električna struja u amperima
V je električni potencijal ili napon u voltima

Objašnjenje[uredi | uredi izvor]

Animacija koja prikazuje izvor napajanja

Električna energija se pretvara u druge oblike energije kada se električni naboji kreću kroz razliku električnog potencijala (napon), koja se javlja u električnim komponentama u električnim krugovima. Sa stanovišta električne energije, komponente u električnom kolu mogu se podijeliti u dvije kategorije: aktivni uređaji i pasivni uređaji.

Reference[uredi | uredi izvor]

 

  1. ^ Smith, Clare (2001). Environmental Physics. London: Routledge. ISBN 0-415-20191-8.