Električni vodič

Sa Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na: navigacija, traži
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web stranice ili drugi izvori).
Sporne rečenice i navodi bi mogli, ukoliko se pravilno ne označe validnim izvorima, biti obrisani i uklonjeni. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci, te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.

Električni vodiči su materijali u kojima postoje slobodni nosioci električnog naboja (elektroni), pa zbog toga dobro vode električnu struju.

Objašnjenje[uredi | uredi izvor]

U elektrotehnici se materijali razlikuju prema otporu koji pružaju protoku električne struje, pa osim vodiča postoje električni izolatori kod kojih je taj otpor vrlo velik, poluvodiči kod kojih se otpor mijenja u velikom rasponu i supravodiči koji uopće nemaju otpora, ali samo na vrlo niskim temperaturama.

U vodičima postoje slobodni nositelji električnog naboja koji se mogu gibati pod utjecajem električnog polja koje u vodiču nastaje kada se na njega dovede električni napon, a usmjereno gibanje tih nositelja je pojava koja se zove električna struja.

U primjeni su najčešći metalni vodiči, od kojih je najbolje srebro, a zatim bakar, koji je međutim znatno jeftiniji. Kada nije bitan volumen, već samo cijena i masa vodiča, kao npr. kod dalekovoda, koristi se aluminij. Kako su pored vodljivosti često važna i neka hemijska ili mehanička svojstva vodiča koriste se i mnoge druge kovine i njihove legure, npr. zlato, platina, cink, živa, mjed, bronza, čelik.

Od nemetala se često koristi ugljik u obliku uglja ili grafita, a u vodiče se također ubrajaju i elektroliti te plazma.

Opteretivost vodiča[uredi | uredi izvor]

Strujna opteretivost vodiča ovisi o njegovom otporu, jer o tome ovisi koliko će se električne energije pri protjecanju električne struje pretvoriti u toplotu, te s time povezanoj najvećoj dopuštenoj temperaturi, koja najčešće ovisi i o materijalu kojim je vodič izoliran. U praksi se obično iskazuje kao omjer jačine struje i površine poprečnog presjeka vodiča u A/mm².

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]

Commons logo
U Wikimedijinom spremniku se nalazi još materijala vezanih uz: