Elektromagnetna indukcija

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.

Elektromagnetna indukcija je djelovanje magnetnog polja na provodnik kroz koji protiče električna struja. Jedinica za magnetnu indukciju je 1 Tesla (N/Am). Naziv je dobila u čast Nikole Tesle, zasluženog za razvoj nauke o elektromagnetizmu i njenu primjenu.

Dakle, magnetno polje B ima indukciju od 1T ako na žicu od 1m kroz koju prolazi struja od 1 ampera djeluje sila od 1N. Magnetna indukcija predstavlja jačinu magnetnog polja, a vektor magnetne indukcije se poklapa sa tangentom u datoj tački linije sile magnetnog polja. Magnetna indukcija je vektorska fizička veličina sto znači da je određena pravcem, smjerom i intenzitetom.

B=Fm/q*v

Također pogledajte[uredi | uredi izvor]


Nuvola apps kalzium.svg Nedovršeni članak Elektromagnetna indukcija koji govori o fizici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.