Elizabeta Kristina od Braunschweig-Wolfenbüttela (carica)

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Elizabeta Kristina od Braunschweiga
Elisabeth Christine of Braunschweig Wolfenbuettel Austria.jpg
Carica Svetog Rimskog Carstva; kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Napulja, Sicilije i Sardinije
SupružnikKarlo VI, car Svetog Rimskog Carstva
DjecaMarija Terezija, kraljica Ugarske
Marija Ana Austrijska
DinastijaWelf
OtacLudovik Rudolf, vojvoda Braunschweig-Lüneburga
MajkaKristina Ludovika od Oettingena
Rođenje28. august 1691.
Smrt21. decembar 1750.
Beč

Elizabeta Kristina od Braunschweig-Wolfenbüttela (28. august 1691 - 21. decembar 1750) je bila carica Svetog Rimskog Carstva, kraljica Ugarske, Češke, Hrvatske, Napulja, Sicilije i Sardinije, nadvojvotkinja Austrije i vojvotkinja Parme i Piacenze kao supruga Karla VI, cara Svetog Rimskog Carstva. Majka je njegove nasljednice, Marije Terezije.

Mladost[uredi | uredi izvor]

Rođena je kao najstarija kćerka Ludovika Rudolfa, vojvode Braunschweig-Lüneburga, i Kristine Ludovike od Oettingena.

S trinaest godina zaručena je za austrijskog nadvojvodu Karla. Elizabeta Kristina se, budući da je bila protestantska princeza, protivila braku jer bi se prije vjenčanja morala preobratiti na katoličanstvo. Na kraju je popustila i postala katolkinja 1. maja 1707. godine u Bambergu.

Brak[uredi | uredi izvor]

U vrijeme kada je vjenčanje trebalo biti održano Karlo se borio za svoja prava na španska prijestolja protiv francuskog princa koji je tron zauzeo kao Filip V, te je boravio u Barceloni. Elizabeta Kristina je stigla u Španiju u julu 1708. i udala se za Karla 1. augusta 1708. godine u Barceloni. Karlo nikada nije osvojio španske kraljevine i Elizabeta Kristina nikada nije postala njihova kraljica, ali je 1711. godine postala kraljica kada je njen muž naslijedio ugarsko-hrvatsku i češku krunu, i carica po izboru Karla za cara iste godine.

Potomstvo[uredi | uredi izvor]

Elizabeta Kristina i Karlo VI su imali jednoga sina i tri kćeri, ali samo su dvije kćerke, Marija Terezija i Marija Ana, preživjele djetinjstvo. Carica Elizabeta Kristina umrla je u Beču 21. decembra 1750. godine, za vrijeme vladavine svoje kćerke Marije Terezije.

Portreti[uredi | uredi izvor]