Idi na sadržaj

Elizabeta Pjast

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Za druge Elizabete iz dinastije Pjast vidi Elizabeta Pjast (čvor).

Elizabeta Pjast je bila banica Bosne kao treća supruga bana Stjepana II.

Elizabeta je bila kćerka kujavskog vojvode Kazimira II Pjasta. Ime njene majke nije poznato. Pripadala je dinastiji Pjast koja je vladalaPoljskim kraljevstvom.

Brak između Elizabete i Stjepana, koji je već bio dva puta oženjen (ortenburškom groficom i bugarskom carevnom), aranžirao je Karlo I Robert, kralj Ugarske, 1323. godine. Elizabeta je bila imenjakinja i rodica Karlove supruge, kraljice Elizabete, a Karlo I Robert je želio ovim brakom steći veću kontrolu nad Stjepanom. Kao vjenčani dar, Stjepan je od Karla Roberta dobio zapadne zemlje koje je prethodno kontrolisao Mladen I Šubić Bribirski.

Brak je bio ozakonjen 1339. godine. Do tada je Stjepanov brak s kćerkom nekog bugarskog cara još bio smatran validnim. Od njene djece, preživjele su dvije kćerke:

  • Elizabeta Kotromanić (1339-1387), ugarska i poljska kraljica, koja je imala tri kćerke i jednu unuku, ali danas nema potomaka
  • Katarina Kotromanić, celjska grofica, koja danas ima potomke na svim evropskim prijestoljima

Banica Elizabeta je umrla za vrijeme života svoga muža. Dominik Mandić vjeruje da je sahranjena u Bobovcu, u istoj grobnici kao i njen suprug Stjepan, Stjepanov brat Vladislav i Vladislavova supruga Jelena. [1]

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Mandić, Doninik: Franjevačka Bosna: razvoj i uprava Bosanske vikarije i provincije, 1340-1735, Hrvatski povijesni institut, 1968, page 231.