Elladora Black

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elladora Black, tapiserija
Elladora Black
Rođena 1850.
Umrla 1931. (dob 81)
Spol žena
Koža bijela
Čistoća krvi čista krv
Vjernost porodica Black
Roditelji Cygnus Black I[1] i Ella Max (vjerovatno)

Elladora Black (18501931) je čistokrvna vještica iz serijala Harry Potter, jedanput spomenuta u petoj knjizi te na porodičnom stablu Blackovih.

Opis i etimologija[uredi | uredi izvor]

Elladora je bila mlađa sestra Phineasa Nigellusa, Siriusa I i Iole. Sirius je umro u djetinjstvu, Iola se udala za bezjaka te je izopćena iz porodice, a Phineas je bio najgori ravnatelj u historiji Hogwartsa. Elladora je tako neko vrijeme živjela sama te je odrubljivala glave vilenjacima koji više nisu mogli nositi čaj.[2] U njenu čast, njeni potomci su nastavili tu tradiciju te je prvi vilenjak kojem glava nije odrubljena bio Kreacher. Zbog svoje opsesije se nije udala ni imala djecu.

Elladora je složenica imena Ella i Dora (grč. "dar"). Vjerovatno je nazvana po svojoj majci Elli, kojoj je metaforično bila "dar".

  • U petoj knjizi Sirius Black III kaže: "draga teta Elladora", iako mu ona nije teta, već pra-pra-prateta.
  • Na porodičnom stablu J. K. Rowling nisu dana imena Elladorinih roditelja, ali je spisateljica dala punu verziju stabla za snimanje filma te je na tom oslikanom stablu pronađen Cygnus Black I, čija je žena bila Ella Max. Iz njihovog položaja se može zaključiti da su upravo oni Elladorini roditelji.
  • Na stablu iz filma slika Elladorine pranećakinje Callidore je jednaka Elladorinoj, vjerovatno zato kako bi se uštedjelo vrijeme.

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Cygnus Black I. "He was an early member of the House of Black, and possibly the brother of Arcturus and Misapinoa and father of Phineas Nigellus and his siblings (Sirius, Elladora, and Iola), but his precise relationship to other known members of the Black family is unknown.”
  2. ^ Muggles' Guide to Harry Potter/Characters/Elladora Black