Elvidin Krilić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Elvidin Edo Krilić
Rođenje (1962-09-30) 30. septembar 1962 (61 godina)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Elvidin Krilić je bosanskohercegovački muzičar, poznatiji kao Edo Krila, rođen u Sarajevu u porodici koja je njegovala tradicionalnu bosansku sevdalinku. Otac Mustafa Krilić, i sam poznati umjetnik na harmonici dao je prvi impuls talentiranom dječaku.

Nakon završetka osnovne upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, na odsjeku za klarinet, u klasi prof. Rajmunda Likica, pošto Sarajevo, iako muzički centar, nije imalo odsjek za harmoniku. Mada je klarinet bio potpuno novo iskustvo za njega, on vrlo brzo postiže veliki uspjeh i osvaja niz državnih i republičkih nagrada. Već u srednjoj školi počinju prvi javni nastupi Ede Krilića sa harmonikom. Aktivni je član i AKUD S. P. Seljo, jednog od najpoznatijih kulturno-umjetničkih drustava bivse drzave. Po završetku Srednje muzičke škole nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. A. Radana.

U tom periodu aktivno bavljenje muzikom i rad u Narodnom orkestru RTV Sarajevo Arhivirano 26. 8. 2007. na Wayback Machine napušta legenda sevdalinke, rahmetli Ismet Alajbegović Šerbo, i na njegovo mjesto dolazi Edo Krilić. To je i početak njegove dugogodišnje i plodne estradne aktivnosti u kojoj surađuje sa svim eminentnim estradnim izvođačima narodne muzike. Pored izvođačkog rada bavi se komponiranjem i aranžiranjem pjesama koje i danas žive.

Rat u BiH ga zatiče u sarajevskom naselju Grbavica gdje je stanovao. Nakon teškog ranjavanja tada dvogodišnjeg sina, obitelj biva izmještena u Austriju, a Edo ostaje u Sarajevu na mjestu šefa Narodnog orkestra RTVSA. Kako život ponekad piše čudne stranice, tako zaljubljenik u rodni grad i sevdah, dvije godine kasnije, i sam odlazi za obitelji u Austriju gdje ostaje i počinje novu karijeru kao profesor muzike. U Austriji završava i konzervatorij, odsjek za harmoniku, te time kompletira svoje muzičko obrazovanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]