Elvidin Krilić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search
Question book-new.svg Ovaj članak ili neka od njegovih sekcija nije dovoljno potkrijepljena izvorima (literatura, web-stranice ili drugi izvori).
Ako se pravilno ne potkrijepe pouzdanim izvorima, sporne rečenice i navodi mogli bi biti obrisani. Pomozite Wikipediji tako što ćete navesti validne izvore putem referenci te nakon toga možete ukloniti ovaj šablon.
Spelling icon.svg Moguće je da ovaj članak ne poštuje standarde Wikipedije na bosanskom jeziku
kao što su upotreba afrikata, pravopis, pisanje riječi u skladu sa standardima, te način pisanja članaka.
Preferences-system.svg Ovom članku potrebna je jezička standardizacija, preuređivanje ili reorganizacija.
Pogledajte kako poboljšati članak, kliknite na link uredi i doradite članak vodeći računa o standardima Wikipedije.
Elvidin Edo Krilić
Edo-image.jpg
Rođenje (1962-09-30) 30. septembar 1962 (57 god.)
Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Elvidin Krilić je bosanskohercegovački muzičar, poznatiji kao Edo Krila, rođen u Sarajevu u porodici koja je njegovala tradicionalnu bosansku sevdalinku. Otac Mustafa Krilić, i sam poznati umjetnik na harmonici dao je prvi impuls talentiranom dječaku.

Nakon završetka osnovne upisuje Srednju muzičku školu u Sarajevu, na odsjeku za klarinet, u klasi prof. Rajmunda Likica, pošto Sarajevo, iako muzički centar, nije imalo odsjek za harmoniku. Mada je klarinet bio potpuno novo iskustvo za njega, on vrlo brzo postiže veliki uspjeh i osvaja niz državnih i republičkih nagrada. Već u srednjoj školi počinju prvi javni nastupi Ede Krilića sa harmonikom. Aktivni je član i AKUD S. P. Seljo, jednog od najpoznatijih kulturno-umjetničkih drustava bivse drzave. Po završetku Srednje muzičke škole nastavlja studij na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, u klasi prof. A. Radana.

U tom periodu aktivno bavljenje muzikom i rad u Narodnom orkestru RTV Sarajevo napušta legenda sevdalinke, rahmetli Ismet Alajbegović Šerbo, i na njegovo mjesto dolazi Edo Krilić. To je i početak njegove dugogodišnje i plodne estradne aktivnosti u kojoj surađuje sa svim eminentnim estradnim izvođačima narodne muzike. Pored izvođačkog rada bavi se komponiranjem i aranžiranjem pjesama koje i danas žive.

Rat u BiH ga zatiče u sarajevskom naselju Grbavica gdje je stanovao. Nakon teškog ranjavanja tada dvogodišnjeg sina, obitelj biva izmještena u Austriju, a Edo ostaje u Sarajevu na mjestu šefa Narodnog orkestra RTVSA. Kako život ponekad piše čudne stranice, tako zaljubljenik u rodni grad i sevdah, dvije godine kasnije, i sam odlazi za obitelji u Austriju gdje ostaje i počinje novu karijeru kao profesor muzike. U Austriji završava i konzervatorij, odsjek za harmoniku, te time kompletira svoje muzičko obrazovanje.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]