Emily Brontë

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Emily Brontë
engleska književnica
Rođenje (1818-07-30) 30. juli 1818.
Thorton, Engleska
Smrt19. decembar 1848(1848-12-19) (30 godina)
Haworth, Engleska

Emily Jane Brontë (Thorton, 30. juli 1818. - Haworth, 19. decembar 1848.), engleska književnica

Biografija[uredi | uredi izvor]

Emily je rođena u Thorntonu, Yorkshire, Engleska. Bila je to peto od šestero djece u porodici. Godine 1820. njena porodica se preselila u zabačeno seoce Haworth.

Tu je Emily, zajedno sa sestrama, provela gotovo čitav život. Njena majka je umrla 21. septembra, 1821., a već u augustu 1824., Charlotte i Emily su poslane sa svojim starijim sestrama, Marijom i Elizabetom, u školu Clergy Daughters, Cowan Bridge (Lancashire), gdje su oboljele od tuberkuloze. Cijela situacija, te ova škola kasnije su poslužili njenoj sestri Charlotte kao inspiracija za pisanje romana "Jane Eyre". Marija i Elizabeta su se vratile u Haworth te su se ubrzo razboljele i umrle od tuberkuloze 1825.

1842. Emily je započela raditi kao guvernanta na ženskoj akademiji Miss Patchett, Law Hill School, u blizini Halifaxa, ostavljajući taj posao nakon šest mjeseci zbog nostalgije. Kasnije, zajedno sa svojom sestrom Charlotte, pohađala je privatnu školu u Bruxellesu do smrti njihovog tetka, kad su se vratile u Englesku. Pokušale su otvoriti školu u porodičnoj kući, ali nisu imale učenika.

Otkriće Emliynog pjesničkog talenta, potaknulo je njenu sestru Charlotte na ideju da njih dvije i njihova treća sestra, Anna, objave zajedničku zbirku pjesama pod naslovom Poems by Currer, Ellis and Acton Bell. Da bi izbjegle tadašnje predrasude o ženama koje su se bavile pisanjem, sve tri sestre su koristile pseudonime (Curran Bell, Ellis Bell i Acton Bell).

U svom jedinom romanu "Orkanski visovi" dala je više maha svojoj fantaziji i stvorila djelo koje prerasta okvire tipičnog realističkog romana i kao pravo remek-djelo odolijeva svakom pokušaju tipizacije. Nekoliko njenih pjesama: "Stari stoik", "Sjećanje", "Posljednji stihovi", ubrajaju se u najbolja ostvarenja engleske poezije.

Kao i njene sestre, Emily je uvijek bila slabog zdravlja. Umrla je od tuberkuloze 19. decembra, 1848., oko dva sata popodne, u ranoj dobi od 30 godina.