Emily Prentiss

S Wikipedije, slobodne enciklopedije
Emily Prentiss
Lik iz serije Zločinački umovi
Prvo pojavljivanje"The Last Word" (2x09)
StvaralacEdward Allen Bernero
Portretirao/laPaget Brewster
Informacije
PseudonimiLauren Reynolds
ZanimanjeFBI-agent
TitulaNadzorna specijalna agentica
PorodicaElizabeth Prentiss (majka)

Emily Prentiss je lik iz CBS-ove kriminalističke serije Zločinački umovi, a glumi je Paget Brewster. Prvi se put pojavila u epizodi The Last Word (2x09), zamijenivši Elle Greenaway. Njena uloga reducirana je u 6. sezoni[1], za što je Brewster smatrala da je urađeno zbog finansijskih razloga[2], ali se ispostavilo da je to bila njena posljednja sezona (barem zasad; ipak postoji izvjesna mogućnost da se u budućnosti vrati u seriju).

Fabula[uredi | uredi izvor]

Emily je kćerka Elizabeth Prentiss, ambasadorice koja je bila postavljena u nekoliko zemalja. Rođena je 12. 10. 1970, a "umrla" 7. 3. 2011.[3] Njen otac nikad nije spomenut ni prikazan, a nije čak potvrđeno ni da li je uopće živ. Njen dolazak u JAP iznenadio je i Hotchnera i Gideona, jer ni jedan ni drugi nisu stavili potpis na taj transfer. Prentiss je insistirala na tome da njena majka nije povukla nikakve veze i u početku se pridružila timu na probnoj bazi.

Budući da joj je majka ambasadorica, provela je djetinjstvo u nekoliko zemalja, uključujući Ukrajinu, Francusku, Italiju i vjerovatno kraći boravak na Bliskom istoku i kao rezultat toga naučila je nekoliko stranih jezika. Rekla je Rossiju, da je, dok je živjela u Italiji kao posljedica majčinog posla, zatrudnjela s 15 godina. Implicirano je, ali ne i dokazano, da je otac djeteta bio John Cooley. U epizodi Demonology (4x17) podijelila je to bolno sjećanje s Rossijem tokom istrage smrti njenog prijatelja iz djetinjstva, Matthewa Bentona. Benton joj je onda pomogao oko abortusa, koji je ona uradila unatoč upozorenjima njenog svećenika i bez znanja njenih roditelja. Implicirano je da je ovaj incident pokrenuo Bentonovu sumnju u katoličku vjeru, a njegovi roditelji okrivili su Emily za njegove kasnije probleme u životu.

Emily se u početku osjećala kao autsajder u timu i često je osjećala da ljudi sumnjaju u njene profilerske sposobnosti. Nakon Reidove otmice, tokom koje je Reid bio i drogiran i kao rezultat toga postao ovisan, imala je nesporazum s njim zbog njegovog grubog odnosa prema njoj (to je, ustvari, bila razdražljivost zbog ovisnosti). Međutim, vremenom su razvili uzajamno poštovanje. Njen odnos s ostalim članovima tima također je prijateljski. Gotovo se trenutno povezala s Morganom zbog zajedničke ljubavi prema knjigama Kurta Vonneguta, a vremenom je postala i bliska prijateljica sa JJ (često je vidimo kako se druži s njom i Garcijom van posla). Nakon 4 godine u timu Prentiss je dio onoga što Garcia zove "JAP porodicom".

U drugoj polovini 6. sezone Prentiss dobija obavijest od njenih bivših nadređenih iz Interpola da je čovjek po imenu Ian Doyle pobjegao iz zatvora u Rusiji. Nakon što se vratila kući s posla, primila je nekoliko telefonskih poziva od nepoznatog pozivaoca koji su odmah bivali prekinuti. Kad se sljedeće večeri vratila kući, pred vratima je našla poklon od anonimnog darovaoca: jedan jedini ljubičasti cvijet. Tada vidimo njeno prisjećanje na prethodni tajni zadatak u Francuskoj kad je glumila baštovanku, a zapravo nadgledala Doylea. Shvativši da ovaj poklon znači da Doyle zna gdje ona živi, Prentiss bježi iz stana. U epizodi Coda (6x16) zatražila je pomoć od dvoje njenih bivših kolega iz Interpola u lovu na Doylea. Jedno od njih, Tsiu Mosely, Doyle ubije hicem u glavu dok je išla posjetiti nekoga (epizoda Valhalla, 6x17). Na kraju epizode Prentiss se iskrade sa sastanka u JAP-u kako bi spasila JAP i svoje kolege od Doylea.

Na početku epizode Lauren saznajemo da je Prentiss 8 godina radila kao špijun u jedinici koja je profilirala teroriste. Dok je bila na tajnom zadatku, upoznala je Doylea (trgovca oružjem) i postala njegova djevojka. Izdaja Doylea od strane Prentiss dovela je do njegovog hapšenja i odlaska u zatvor, uključujući i vrijeme provedeno u jednom sjevernokorejskom, gdje je bio mučen. Prentiss ga pronalazi u Bostonu i pokuša ga ubiti, ali završi kao njegova taokinja. Za to vrijeme JAP-ov tim shvata šta se dešava - Rossi primjećuje da je Prentiss pobjegla kako bi zaštitila svoje kolege iz tima (svoju "porodicu"), koje bi bile u opasnosti od Doylea kad bi ona stupila u kontakt s njima. Hotch govori da ćē Doylea tretirati kao NeSuba[4], a Prentiss kao njegovu žrtvu i profilirati ih baš kao u bilo kojem drugom slučaju. Naposljetku ih uspiju pronaći u napuštenoj zgradi u Bostonu i stižu na to mjesto s timom specijalaca (SWAT). Prentiss otkriva Doyleu da je njegov sin, za kojeg je vjerovao da je ubijen, ustvari živ i da je ona namjestila fotografije (na kojima se vidi ona kako ubija dječaka) u namjeri da se Doyle "slomi" na ispitivanju u Sjevernoj Koreji. Između njih počinje borba i Doyle je ubada kocem u stomak. Iako na samrti, odbija mu reći gdje mu je sin i Doyle uspijeva pobjeći netom prije no što je Morgan pronađe. U bolnici tim bude obaviješten da je Prentiss podlegla ranama i oni odlaze na njenu sahranu. Međutim, posljednja scena epizode otkriva da je ona živa i da je u Parizu, gdje se susreće sa JJ koja joj daje kovertu sa "pasošima 3 države i po 1 bankovni račun u svakoj od njih kako bi mogla normalno živjeti".

Reference[uredi | uredi izvor]

  1. ^ Michael Ausiello (14. 6. 2010), "Zločinački umovi" (ot)puštaju A. J. Cook Arhivirano 25. 12. 2010. na Wayback Machine, Entertainment Weekly. Time Inc; preuzeto: 17. 6. 2010.
  2. ^ Catriona Wightman (17. 6. 2010), "Zvijezde Zločinačkih umova osuđuju otpuštanje A. J. Cook" Arhivirano 27. 1. 2011. na Wayback Machine, Digital Spy; preuzeto: 17. 6. 2010.
  3. ^ (6x18) Lauren, CBS, 16. 3. 2011.
  4. ^ NeSub - nepoznati subjekt (engl. unsub - unknown subject); termin koji JAP koristi za osumnjičene ili počinitelje i koji se često čuje u seriji.

Vanjski linkovi[uredi | uredi izvor]