Emir Balić

S Wikipedije, slobodne enciklopedije

Emir Balić je legendarni bosanskohercegovački skakač s mostarskog Starog mosta. Balić je posljednji put skočio sa Starog mosta 1996, u 61. godini života.

U zvaničnim takmičenjima učestvovao je 20 puta, a sa svojom čuvenom lastom pobijedio je 13 puta. Četiri puta je bio drugi, a tri puta treći.

2008. objavio je knjigu Sjećanja, koja je izdana u saradnji s Klubom skakača u vodu Mostari.

O sebi, u sklopu knjige, Balić je izjavio sljedeće:

Prvi put sam rođen u Mostaru 1935. godine. Kad sam imao 16 godina, prvi put sam skočio sa Starog mosta, tada sam se prebio i tako sam se drugi put rodio - opet u Mostaru. S mosta sam skočio više od 1.000 puta. Hiljadu i neki put zagrlio sam Neretvu, izbacujući njenu vodu. Svašta sam u životu bio - i kinooperater, i kaskader, i bokser, i padobranac, i logoraš, i član Olimpijskog komiteta BiH... Prije i poslije svega, skakač laste.

Prvi put sam poginuo 9. novembra 1993. kad je HVO srušio Stari most. U Neretvu sam zadnji put skočio 1996. s mosta kojeg nije bilo... A iz poštovanja prema Starom, s novog nikad nisam skočio. Živim u Mostaru. Do kraja svog života.''

Objavio je i DVD Emir Balić u dokumentarnim filmovima o Mostaru i skokovima. Filmovi koji su dio DVD-a su Mostar, Admiral, Dječak i most, Dobri duh Starog mosta, a tu su i inserti iz filmova i TV-reportaže Emir Balić u muzičkim spotovima i najavna špica Red Bull.

Na pitanje jednog novinara da li će novi Stari most (otvoren 2004) ponovo ujediniti Mostarce, Balić je odgovorio:

Ćuprija je ćuprija, a da li će nas ona ujediniti, stvar je naših glava. Oni koji su voljeli onaj Stari most voljet će i ovaj. A oni koji nisu voljeli onaj neće voljeti ni ovaj.